Etnofilm festival u travnju u Rovinju

Od 8. do 11. travnja Rovinj postaje međunarodnim središtem stručnjaka etnografije i antropologije, kao i autora te ljubitelja filmova etnografske i dokumentarne tematike.

22.3.2010.
16:33
VOYO logo

Ususret manifestaciji koja će reprezentativne filmove festivala istaknuti i u Zagrebu, u prostorima Doku kina Croatia održana je novinska konferencija na kojoj su detalje o samom festivalu istaknuli voditeljica projekta, kustosica Tamara Nikolić te voditelj vizualnih i marketinških komunikacija Agron Lešdedaj.

Iako je riječ o mladom festivalu, već prvim izdanjem nametnuo se kao idealno komunikacijsko sredstvo za promociju međukulturalnog dijaloga i tolerancije. Stoga, ne čudi da je ove godine u samu konkurenciju festivala ušlo 18 filmova etnografske tematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selekcijska komisija u čijem sastavu su urednik Odsjeka za pučku i predajnu kulturu HRT-a mr.sc. Aleksej Gotthardi Pavlovsky, docentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr.sc. Tanja Bukovčan te dr.sc. Sanja Puljar D'alessio, profesorica vizualne antropologije na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci izabrat će najbolje filmove u čak četiri kategorije.

Stoga će nagradna skulptura mladog rovinjskog umjetnika Nedima Brakovića biti dodijeljena najboljima u sljedećim kategorijama: Najbolji film televizijske produkcije, Najbolji film kojega je autor/savjetnik na filmu etnolog/antropolog, Najbolji film kojega autor/savjetnik nije etnolog/antropolog te Najbolji studentski film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo izdanje ETNOFILm festivala, nastalog u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, okuplja impresivan broj stručnjaka među kojima se posebno ističe dolazak Bernard Suruguea čije je predavanje istaknula Tamara Nikolić:

„U sklopu Retro sekcije festivala, Bernard Surugue, predstavit će pionirsku ulogu Jean Roucha, kako u znanstvenom istraživanju, tako i u filmu općenito. Obzirom da je riječ o iznimnom pojedincu koji je vješto, često kombinirajući dozu humora i poetike, potaknuo novi val francuskog filma, posebno nam je drago što će publika imati priliku podrobnije upoznati njegov lik i djelo, gledajući neke od rijetko prikazivanih filmova koji pripadaju opusu ovog autora.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz filmove u konkurenciji te Retro program, Nikolić se osvrnula i na radionicu filmske montaže pod voditeljstvom afirmiranog umjetnika Ivana Dobrana, u kojoj će sudjelovati polaznici iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Finalni radovi bit će predstavljeni u sklopu Festivala koji također podupire i njihovu distribuciju te korištenje u istraživačke, znanstvene i dokumentacijske svrhe.

Osvrćući se na ovogodišnji vizual festivala koji odiše spojem modernog i tradicionalnog Agron Lešdedaj predstavio je popratni program festivala koji uključuje izložbu etnografskih fotografija Muzeja Slavonije, Osijek i gostovanje jednog od najzanimljivijih glazbenika Regije Miška Plavog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Trudimo se publici priuštiti kvalitetan sadržaj u svakom segmentu pa tako i onom koji pokriva koncertna događanja. Činjenica da je riječ o glazbeniku koji je sudjelovao u stvaranju Novog Vala, održao stotine koncerata svirajući sa grupama D Boys, Piloti i EKV, a skladao je i glazbu za čak 3 filma Jean Marc Barra, činilo nam se idealnim osigurati upravo njegov nastup na festivalu. Uostalom, njegova kombinacija najrazličitijih žanrova nedavno je osvojila i Japan, stoga ne sumnjamo da će i nas“ istaknuo je Lešdedaj.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo