FOTO: / Fotografija iz dubrovačkog arhiva obišla svijet

O jednoj fotografiji iz dubrovačkog arhiva objavljenoj na Twitteru raspisali su se svjetski mediji. Glavna tema je - mačka, točnije otisak mačje šape na službenom zapisu iz Dubrovačke Republike

13.3.2013.
12:07
VOYO logo

Naime, sarajevski povjesničar Emir Filipović posjetio je Državni arhiv u Dubrovniku kako bi istražio temu za svoj doktorski rad. Prilikom pretrage brojnih knjiga slučajno je otvorio jednu posebnu stranicu - onu na kojoj je otisak mačje šape. Fotografirao je to, postavio na Twitter, a ostatak priče ne treba niti spominjati. Tekst s fotografijom na kojoj je mačji "pečat" objavljen je u Daily Mailu, Gawkeru, na Redditu, The Atlanticu, brazilskom časopisu za povijest i kulturu, a francuski studenti u Lyonu posebno će se baviti ovim "slučajem".

Četiri slavna mačja otiska

"Ni u snu nisam sanjao da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi. Dok sam istraživao u arhivu, naišao sam na stranicu s mačjim otiskom i fotografirao je. To radim uvijek kad vidim nešto neobično i zanimljivo u bilo kojoj staroj knjizi koju čitam. Nastavio sam dalje svoj posao u arhivu ne obraćajući puno pozornost jer me je to u tom trenutku ometalo u mom radu", kazao je Emir Filipović za Dubrovniknet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljubljenik u povijest, ali i Dubrovnik, objašnjava da je knjiga na kojoj su ostala četiri slavna mačja otiska dio su službenog zapisa o aktivnostima Dubrovačke Republike tijekom srednjeg vijeka a napisana je 11. ožujka 1445. No, zašto je službeni zapis dobio mačji pečat i tako ostao sačuvan sedamsto godina, vjerojatno će zauvijek ostati tajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo