Play ponuda

'Drugi to zlatom plaćaju, a nama je besplatno'

shimmer fallback

U Dubrovniku se upravo snima treća i završna sezona europske koprodukcijske serije Borgia. Serija se snima na originalnim lokacijama s kraja 15.

15.1.2014.
11:02
Play ponuda

Osim što su dubrovački hoteli u siječnju puni jer su smjestili brojnu internacionalnu ekipu, posao statista je na snimanju koje će potrajati dva tjedna našlo osamstotinjak Dubrovčana, javlja Radio Slobodna Europa. Producent serije je američki televizijski i filmski profesionalac Rick MacCullum, poznat i po suradnji s Georgeom Lucasom na Ratovima zvijezda.

"To nisu Borgije koje gledate na HTV-u, to su one druge, bolje i gledanije Borgije, smioni, drski projekt veličanstvenih ljudi. To je europski proizvod napravljen s američkim znanjem i mišićima i velika je čast što smo dio toga", objašnjava ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

'Na svaku kunu isplaćenu za poticaje proračun zaradi tri kune'

Ovo je drugi veliki projekt koji se posljednjih mjeseci snima u Dubrovniku – nedavno je završeno snimanje HBO-ove serije Igre prijestolja, a oba projekta došla su u Dubrovnik i u Hrvatsku, između ostalog, i zbog programa poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra.

"Na svaku kunu isplaćenu za poticaje proračun zaradi tri kune, a onda dolaze benefiti kao zapošljavanje u hrvatskoj filmskoj industriji, profiti turizmu, hoteli otvoreni u siječnju i imidž Hrvatske kao žive turističke zemlje s fantastičnim lokacijama", kaže Hribar.

Prihod državnom proračunu od Igara prijestolja bio je 40 milijuna eura, a od Borgia do sada 12 milijuna eura.

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž kaže da već imaju najave snimanja za druge serije koje će doći. "Gledano s ekonomske strane, zamislite što u prime-time znači jedna sekunda! Drugi to zlatom plaćaju, a mi to dobivamo besplatno i na kraju dobijemo jedno veliko – hvala! Strani filmaši ne mogu se čudom načuditi kako je ovo lijep grad i već imamo najave za neke druge serije koje će doći, jednako popularne kao Igre prijestolja i Borgije", kaže Raguž. http://www.slobodnaevropa.org/content/borgia-se-snima-u-dubrovniku/25229955.html

Play ponuda
Play ponuda