Druga Noć kazališta održat će se 20. studenog

U splitskome HNK, organiziranom u sklopu 20.

23.4.2010.
10:57
VOYO logo

Kako je rečeno, s tim u vezi "potrebno je mobilizirati što više lokalnih turističkih zajednica i nastaviti razvijati međunarodne kontakte" radi njezine promidžbe. Noć kazališta pokrenuta je prije godinu dana na okruglome stolu intendanata i ravnatelja hrvatskih kazališnih kuća, organiziranom u sklopu Marulićevih dana, a prvi put održana je 21. studenoga 2009.

Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualne djelatnosti Ministartstva kulture Srećko Šestan, koji je predsjedao današnjim okruglim stolom na kojem je sudjelovalo 18 intendanata ili predstavnika kazališnih kuća iz 13 hrvatskih gradova, ocijenio je kako je prošlogodišnja Noć kazališta bila iznimno uspješna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, prošle je godine u Noći kazališta u 21 gradu bilo više od 30.000 posjetitelja, a izvedeno je 80 programa.

Po Šestanovim riječima, na Noć kazališta naslanjaju se četverodnevni Dani hrvatskoga glumišta, koji će trajati od 20. do 24. studenoga ove godine te su, kako je istaknuo, pozvane sve kazališne institucije da se uključe u programe Dana hrvatskoga glumišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako su svi ti događaji uvod u proslavu 150. obljetnice Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu 24. studenoga.

Ravnateljica Drame zagrebačkoga HNK Sanja Ivić izvijestila je da će se u sezoni 2010./2011. u zagrebačkome HNK, koji slavi 150. obljetnicu, igrati predstave isključivo domaćih dramskih pisaca, počevši od Miroslava Krleže do suvremenih autora. Dodala je kako će se te predstave igrati u koprodukcijskoj suradnji s kazalištem u Vukovaru i Kulturnim centrom u Slavonskome Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je kako će se pri odabiru suvremenih hrvatskih tekstova za izvedbe predstava u povodu 150. obljetnice zagrebačkoga HNK najvećim dijelom uzimati djela dobitnika nagrada za dramski tekst "Marin Držić" za 2009. godinu, kojima su one sinoć i uručene na otvorenju Marulićevih dana.

Prvonagrađena je crna komedija "Enciklopedija izgubljenog vremena" Slobodana Šnajdera. Drugu nagradu "Marin Držić" ravnopravno dijele "Tartuefeerie" Sanje Ivić i "Spašeni" Tomislava Zajca, a treću "Tko je srušio Berlinski zid" Amara Bukvića, "Dok nas smrt ne rastavi" Nine Horvat i "Susreti" Nine Mitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dobitnike nagrade "Marin Držić" za 2009. danas je u splitskome HNK organiziran prijam na kojem su s nakladničkom kućom "Disput" iz Zagreba potpisali ugovore na temlju kojih će ta kuća tiskati zbornik njihovih tekstova. Nagradu "Marin Držić" Ministarstvo kulture dodjeljuje od 1991. godine, a ovo je prvi put da je potpisan ugovor s nekim od nakladnika da se tiska zbornik nagrađenih djela.

Slobodan Šnajder izjavio je kako za njegov prvonagrađeni tekst "Enciklopedija izgubljenog vremena" vlada golemo zanimanje, posebice u zemljama bivše Jugoslavije. "Ovo djelo je jedan tranzicijski mirakul, a tranzicija je na jednak način pogodila sve zemlje istoka", rekao je Šnajder, dodajući kako, primjerice, u Hrvatskoj i BiH nema razlike u tranziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo