Queer dovodi umjetnike iz L.A.-a, San Francisca i Sattlea

Ovogodišnji osmi po redu Queer festival održat će se u vodećim kazalištima i kinima u Zagrebu, i unatoč smanjenom budžetu zbog recesijske godine, očekuje vas bogat i zanimljiv program.

28.4.2010.
14:24
VOYO logo

Na održanoj konferenciji za novinare o kazališnom, plesnom i filmskom programu govorili su Zvonimir Dobrović, programski voditelj festivala, Gordan Bosanac, programski suradnik te Tajana Josimović, koordinatorica programa.

Ovogodišnji Queer koji će se održati od 4. do 14. svibnja podijeljen je na tri cijeline, te i dalje predstavlja vodeći festival takve vrste, ne samo u granicama Lijepe naše, već i cijele jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Bosanac, programski suradnik naglasio je kako je zahvalan na podršci koju dobivaju iz godine u godinu od domaćih kulturnih institucija, i istovremeno zahvalio Nizozemskoj na velikoj potpori festivala.

Bogat program osmog izdanja na kojem gostuje četrdesetak umjetnika iz SAD-a, Francuske, Brazila, Njemačke, Argentine i Slovenije, predstavio je Zvonimir Dobrović, programski voditelj festivala, naglasivši kako je velik segment njega posvećen upravo američkim kazališnim umjetnicima iz New Yorka, Seattlea i San Francisca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima se ističu poznati koreografi Jérôme Bel s predstavom Lutz Förster, o plesaču iz plesne skupine legendarne Pine Bausch te Raimund Hoghe s intimnom predstavom L'Après-midi, koja nastavlja niz Raimundovih koreografija inspiriranih poznatim klasičnim glazbenim predlošcima, u ovom slučaju Debussyja i Mahlera.

Festival će otvoriti Holcombe Waller & the Healers izvedbom intimne i dirljive predstave Into the Dark Unknown: The Hope Chest s izuzetnom autorskom glazbom i snažnim vizualima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeno primamljivu predstavu I Offer Myself to Thee nudi i Jeremy Wade, dok Keith Hennessy u predstavi Crotch naglasak u izvedbi stavlja na sadržajno propitivanje pozicije (queer) umjetnika i identiteta u društvu.

Posebna zanimljivost Queer Zagreba je i gostovanje radikalnih performera skupine La Pocha Nostra iz San Francisca koji će surađivati s domaćim izvođačima stvarajući hrvatsku verziju svog projekta Corpo Illicito – The Post Human Society 6.9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostuje s dramatizacijom Pasolinijeva romana Amado mio, predstavom koja je u Sloveniji naišla na veliko zanimanje i odobravanje publike, a njemačka transrodna umjetnica Antonia Baehr u izvedbi Rire / Lachen analizira muzikalnost i mogućnost komponiranja smijeha. Sam kraj izvedbenog dijela programa rezerviran je za atraktivnu astralnu koreografiju Castor & Polux, Françoisa Chaignauda i Cecilije Benogelee iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kazališnog i plesnog dijela, i filmski će segment Queer Zagreba biti zanimljiv publici, jer će se prikazati najrecentnija brazilska queer produkcija u programu Reel Tropical Extravaganza ali i raznolike selekcije filmova nazvane Mea Culpa, u suradnji s Berlin Porn Film Festivalom.

Festival ima i bogat noćni program gdje u alternativnim gradfskim prostorima promovira queer kulturu, usmjeren na urnabu publiku festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćni se program dijeli na koncertni program u Kinu Mosor, od utorka do četvrtka prvog festivalskog tjedna, a zaokružit će se 7. i 8. svibnja velikim Queer Zagreb partijima koji zadnjih mjeseci privlače znatnu pozornost gradske clubbing scene i na kojima će nastupiti poznata DJ imena poput Petra Dundova i Pistolero kolektiva.

Osmi po redu Queer Zagreb održat će se od 4. do 14. svibnja u ZKM-u, Zagrebačkom plesnom centru, Histrionskom domu, Jedinstvu, Medici, kinima Europi i Mosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti svaki dan od 12 do 18.30 sati u Showroomu u Teslinoj 7 i pola sata prije početka predstave na mjestu izvedbe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo