Don Baković progovara: Batinom do oltara

Novo štivo katoličkog publicista don Ante Bakovića Batinom do oltara - sjećanja i doživljaji katoličkog studenta bogoslovije u Titovim zatvorima 50-ih godina ugledala je svjetlo dana.

9.12.2009.
0:53
VOYO logo

Na zagrebačkoj promociji o knjizi su govorili predsjednik Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) biskup sisački mons. Vlado Košić, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i sam autor.

Podsjetivši kako je u komunističkim tamnicama robijalo oko 1000 katoličkih svećenika biskup Košić je kazao kako knjiga don Ante Bakovića pokazuje zločinačku narav i zločinačka djela komunističke vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako se teme vezane uz narav komunističke vlasti i njezin teror od 1945. do 1990. prešućuju u medijima i školskim knjigama.

"Don Anto je opisao i ubojstva oko 600 svećenika", rekao je dodavši kako je gotovo svaki drugi katolički svećenik u komunističkom razdoblju pretrpio teške patnje i mučeništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Košićevim riječima smiješnima ispadaju ocjene kako je jugoslavenski komunizam bio drukčiji od sovjetskoga ili češkog.

"Postoje pojedinci i skupine koji i danas pokušavaju umiti blato i sprati krv s krvavih komunističkih ruku," rekao je biskup Košić dodavši kako se u javnosti gotovo izgubio osjećaj za razlikovanje dobra od zla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu što ga je bivša zatvorenica Kaja Pereković uputila don Anti Bakoviću na današnjem predstavljanju njegove knjige istaknuo je kako su komunističke vlasti u logoru Požega zatočile 3016 žena, koje su ukupno bile osuđene na 12.291 godinu robije.

"Anto je bio žrtva totalitarnoga komunističkog režima," rekao je Šeparović dodavši kako je 1952. godine bio osuđen na četiri godine robije samo zato što nije htio priznati da je kardinal Alojzije Stepinac bio zločinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je Baković svojim tužiteljima odgovorio kako je Stepinac bio svetac.

Knjigu Batinom do oltara - sjećanja i doživljaji katoličkog studenta bogoslovije u Titovim zatvorima 50-ih godina (342 str.) objavio je zagrebački nakladnik Martyrium Croatiae, a u njoj je autor kroz 63 priče opisao svoje robovanje u komunističkim kazamatima u Nišu i Zenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Anto Baković (1931.) je svećenik, pisac, novinar, politički analitičar i urednik časopisa Narod. Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu Hrvatski martirologij XX. stoljeća.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo