Dioklecijanova palača gubi zaštitu UNESCO-a?

Postoji li opasnost da Dioklecijanova palača s jezgrom ispadne s liste zaštićene svjetske baštine?

1.8.2012.
6:42
VOYO logo

Naime, mogućnost da Split ispadne s UNESCO-ove liste pojavila se nakon što je projekt Contarini dobio zeleno svjetlo od Ministarstva kulture, odnosno nakon što je spomenuto ministarstvo uvažilo prigovore investitora projekta.

Podsjetimo, pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac je u veljači ove godine kazao da "prijeti opasnost da se zbog projekta na bastionu Contarini zaštita Palače stavi na dnevni red skupštine UNESCO-a", te da Split prođe "kao što je prošao Dresden, jer je novi vjetar u UNESCO-u da se skidaju zaštite s onih područja gdje se događaju intervencije koje narušavaju ambijent".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se gradnja stambenog objekta gdje je bio bedem Contarini smatra velikim zahvatom u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače, splitski konzervatori su u ožujku odbili dati suglasnost za gradnju. Tvrtka se žalila Ministarstvu kulture, koje je uvažilo njihove argumente, da se u tako kasnoj fazi ne može davati posebne uvjete koji bi mijenjali arhitekturu, pa sad ostaje pitanje hoće li UNESCO skinuti Split s liste zaštićene svjetske baštine, piše Slobodna Dalmacija.

U Ministarstvu kulture više od tjedan dana nisu listu odgovorili zašto su 'srušili' negativno rješenje splitskih konzervatora, a ni pomoćnik Uzelac nije htio komentirati nastalu situaciju tvrdeći da nije upoznat s najnovijim detaljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor je najavio da će nastaviti suradnju s konzervatorima oko odabira boje i materijala, ali su poručili da ne mogu mijenjati uvjete za glavni projekt, jer onda ne bi mogli dobiti potvrdu glavnog projekta, budući da idejni projekt i glavni projekt moraju biti usklađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo