Na današnji dan rođen je Milan Mladenović

Da je živ, čuveni muzičar bi danas napunio 55 godina

21.9.2013.
22:04
VOYO logo

Milan Mladenović, frontmen sastava "Ekatarina Velika" i jedan od najistaknutijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije, rođen je na ovaj dan pre 55 godina. Mladenović je svojom muzikom i pesmama ostavio neobrisiv trag u srpskom rokenrolu. I danas, 19 godina nakon smrti, Mladenović ima snažan uticaj na ljubitelje rokenrola.

Jednom prilikom je, u intervjuu za Treći kanal kazao da bi, kada bi uhvatio zlatnu ribicu, poželeo da bude zdrav još 40-50 godina i da se bavi isključivo muzikom. Na žalost mnogih fanova, prerana smrt ga je sprečila da ostvari svoje želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moja prva i najveća želja bila bi da se probudim i da ustanovim da je ovo 1990. godina i da je kažem: "Uh al sam nešto ružno sanjao". Druga želja mi je da budem zdrav i čitav jedan poduži vremenski period, znači još 40, 50 godina. Treća želja mi je da zaradim toliko novca da mogu njime da pravim neke interesantne stvari kao što je muzika -, rekao je Mladenović u intervjuu Trećem kanalu 1991. godine.

//www.youtube.com/embed/HFWXATsDQrU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladenović je rođen u Zagrebu 21. septembra 1958, a odrastao je u Sarajevu i Beogradu.

On je početkom 1982. godine osnovao sastav Katarina II, koja je potom promenila ime u Ekatarina Velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EKV je tokom postojanja, do 1994. godine objavila devet albuma, među kojima su "S vetrom uz lice", "Ljubav", "Par godina za nas", "Dum-dum", "Neko nas posmatra"...

Pre dve godine, odnosno 14. jula 2011. godine, plato ispred Doma omladine u Beogradu poneo je ime Milana Mladenovića. Njegovo ime nose i ulice u Zemunu, Zagrebu i Podgorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Sarajlije žele da Mladenovićevo ime i prezime ostanu upamćeni, pa su danas pokrenuli inicijativu za da glavni grad BIH dobije ulicu koja će nositi njegovo ime.

Sarajevu je Milan posvetio jednu pesmu koja se našla na albumu "S vetrom uz lice", objavljenom 1986. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Mladenović je preminuo 1994. godine u Beogradu. Preminuo je u 36. godini, od raka unutrašnjih organa.

Mladenović je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Njegovom smrću EKV je prestala da postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/iuSthfwzjPs

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo