DRINK & DRAW – mini festival stripa, crtanja i pijenja

Umetnost sa kafanskih stolova

U subotu 15. 06. 2013. od 17h u bašti kafića JOAO u ulici Knjeginje Ljubice 14, održaće se jednodnevni festival DRINK & DRAW.

Svakog meseca strip crtači, ilustratori i razni drugi crtači okupljaju se da zajedno crtaju i piju. Ali ono što ovakvo okupljanje razlikuje od drugih su kafanski i šank stolovi prekriveni papirom za crtanje. Pored uobičajenog pića, svaki gost je poslužen čašom punom olovaka.

Ove subote održaće se izložba svih radova nastalih do sada i predstavljanje autora. Jedan od organizatora, strip autor Bojan M. Đukić ugostiće za svojim stolom sve zainteresovane koji žele sa njim da podele znanje ili piće. Bojanovi stripovi doživeli su izdanja u Engleskoj, Holandiji, Americi, a kao animator radio je za Stivena Spilberga i Walt Disney Copmany.

Biće predstavljeni i stripovi Nemanje Moravića Balkanskog FIB CHRONICLE. Ovo će biti jedinstvena prilika da domaća publika po prvi put vidi njegove radove koji su često inspirisani životom u Srbiji ali su izdati za kanadsko tržište.

Kako napraviti storibord pokazaće nam Daniel Mihajlović grafički dizajner i storiborder (inače frontmen grupe Polyester Shok), a studio za 3D animaciju SPRING ONION održaće javni čas za sve one koji bi voleli da se bave 3D animacijom, ili samo saznaju, kako se ova oblast razvija u Srbiji. A ko više voli klasičnu animaciju moći će sa Martinom Imširagić da pravi prvi DRINK & DRAW zootrop!

Ovo je prilika da se ljudi, na jedan vrlo neposredan način upoznaju sa mnogim domaćim strip autorima, o kojima se ovde malo zna jer je tržište skoro nepostojeće, a koji su u svetu veoma popularni. Iznenadili bi ste se da znate koliko srpkih crtača redovno radi, recimo za francusko tržište i tamo su veoma cenjeni! Ovo je mesto gde se svi oni sastaju, druže i razmenjuju iskustva među sobom, ali i sa svim drugim ljubiteljima crtanja – kažu za Trojku organizatori DRINK & DRAW akcije i dodaju: “Pozivamo vas u kafić JOAO na izložbu svih radova nastalih tokom protekle godine! Imaćete prilke da vidite mala umetnička dela koja su na našim stolovima ostavljali profesionalni crtači, velike zajdeničke stripove koji su nastajali nadovezivanjem i najneobičnije pijane žvrljotine zalutalih gostiju. Dođite da zajedno crtamo i pijemo!”

Povratak na Net.hr