Bulajić ekranizira dramatični Konvoj 'Libertas'

Konvoj Libertas, dramatični događaj s početka Domovinskog rata, realizirat će se kao dugometražni dokumentarni film u režiji Veljka Bulajića.

1.6.2010.
16:42
VOYO logo

Konvoj Libertas, dramatični događaj s početka Domovinskog rata, kad je na incijativu hrvatskih udruga, kulturnih institucija i pojedinaca probijena pomorska blokada Dubrovnika, koju je provodila bivša jugomornarica, uskoro ćemo gledati i na velikom platnu.

U Zagrebu su obavljena snimanja s nekim od inicijatora i organizatora tog konvoja, a ovih dana počinje snimanje s njegovim sudionicima u Rijeci, Šibeniku, Splitu, Korčuli i Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konvoj 'Libertas' zaslužuje filmski spomen jer je dio hrvatske povijesti, uzbudljiva priča iz vremena opsade Dubrovnika, kad je bilo nužno probiti blokadu grada i donijeti mu duhovnu i materijalnu pomoć", izjavio je redatelj Veljko Bulajić, i sam sudionik konvoja.

Film će podsjetiti na dramatičnu plovidbu sudionika konvoja brodom "Slavija", praćenim brodovima i čamcima, koji su probili blokadu Dubrovnika 31. listopada 1991., do kad je bio u potpunoj opsadi bivše Jugoslavenske ratne mornarice te 12.500 vojnika JNA i paravojnih postrojba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim sjećanja sudionika konvoja, produkcija filma koristit će se dokumentarnim materijalom HTV-a te stranih snimatelja, RAI-ja i drugih.

Ekranizaciju te jedinstvene proturatne inicijative realiziraju HTV i Produkcija "Libertas''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo