Brojni filmofili prepoznali rovinjski ETNOFILm

Treći ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma - zatvoren je svečanom dodjelom nagrada, a trodnevna je manifestacija srušila svoje rekorde na nekoliko razina.

13.4.2011.
13:28
VOYO logo

Trodnevna rovinjska manifestacija Etnografskog muzeja Istre, ove godine niže rekorde na nekoliko razina, od broja prijavljenih (101) i prikazanih filmova (26), preko broja dodijeljenih nagrada (5), pa do brojnosti publike. Naime, na pojedinim projekcijama natjecateljskog i popratnog programa, u rovinjskom se Multimedijalnom centru skupilo čak stotinjak filmofila.

Za natjecateljski program ovogodišnjeg ETNOFILma zaslužna je selektorica Sanja Puljar D'Alessio, a u žiriju kojim je predsjedala Ariella Ben-Dov, direktorica najstarijeg američkog festivala dokumentarnog i etnografskog filma - Margaret Mead Film and Video Festival, bili su i Ljiljana Šišmanović - scenaristica, redateljica i urednica na HRT-u te Saša Srećković - kustos i menadžer beogradskog Međunarodnog festivala etnografskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, nagrada je dodijeljena rumunjskom filmu Bird's Way redateljice Trencsényi Kláre i Vlada Naumescua te irskom Promise and Unrest AlanaGrossmana i Aine O'Brien.Bird's way je priča o ruskoj ortodoksnoj zajednici Starovjeri u Rumunjskoj i njenom suočavanju s procesima modernizacije i migracije mladih. Promise and Unrest je etnografski portret majčinstva filipinske migrantice, snimljen kombiniranjem naracije majke i kćeri kroz petogodišnju suradnju autora filma i glavnih akterica.

U kategoriji filmova čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, nagrađen je film My Land američkog redatelja Jasona Burlagea. Meditativna i živopisna priča o Felicianu iz Perua otkriva njegovu podvojenost između želje za tradicijskim načinom života i potrebe da svome sinu omogući bolji život u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najboljim filmom televizijske produkcije proglašen je domaći film Kruha služiti redatelja Ive Kuzmanića, a donosi priču o legendarnoj pekari Trajković. Reputacija pekare koja se na istoj adresi u zagrebačkoj Novoj Vesi nalazi još od 1925. godine, a čiji vlasnik pripada trećoj generaciji pekara u obitelji, temelji se na kvartovskoj usmenoj predaji.

U kategoriji najboljeg studentskog filma, nagrađena je litvanska redateljica Ausra Linkenviciute. Njezin film Anything But Black duhovita je i autorefleksivna priča o običaju pripremanja vlastite pogrebne odjeće u ruralnim krajevima Litve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je, uz neke od ovogodišnjih pobjednika - Alana Grossmana, Aine O'Brien i Ive Kuzmanića - ugostio i brojne druge redatelje filmova iz natjecateljskog programa: Erica O'Connella, Matthew Lancita, Fany de la Chicu, Novicu Savića, Paola Buccieria, Delphine Moreau, Elizabetu Konesku, Miguel Becheta, Ursinu Maurer i Barbaru Koch.

Uspješno je završena i prva festivalska međunarodna, integralna radionica vizualne antropologije pod vodstvom danskog vizualnog antropologa Christiana Suhr Nielsena, montažera Vladimira Gojuna te snimatelja Davora Konjikušića. Radionicu je pohađalo petnaest međunarodnih studenata, a desetak kratkih filmova snimljenih za vrijeme trajanja radionice, tematskih vezanih uz rovinjsku svakodnevicu, predstavili su u Zavičajnom muzeju grada Rovinja za vrijeme trajanja festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert Damira Imamovića u popratnom festivalskom programu u potpunosti je popunio dvoranu rovinjskog kazališta Gandusio, a zapažena je i izložba fotografija Domagoja Blaževića "Nek mirišu avlije", postavljena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

Ovogodišnji ETNOFILm podržan je i od strane Istarske županije, a na otvorenju festivala prisustvovao je i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. U svom govoru primjetio je "da manifestacija iz godine u godinu raste kako kvalitativno tako i kvantitativno" te rovinjsku multikulturalnost prepoznao kao plodno tlo za festival etnografskog filma koji promiče interkulturalnu toleranciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Lidija Nikočević, osvrčući se na program ETNOFILm festivala, u svom je pozdravnom govoru znakovito primjetila da "nije baš sve tako crno ovih mjeseci u domeni kulture".

ETNOFILm festival uskoro će se predstaviti i zagrebačkoj publici: filmovi pobjednika iz svake od četiri kategorija gostovat će krajem travnja u kinu Grič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo