Bosanci: „Bitka na Neretvi“ pripada nama

Posle Hrvata i Bosanci se uključili u svojatanje jednog od najvećih filmova u jugoslovenskoj kinematografiji

10.3.2013.
17:14
VOYO logo

Izjava poznatog reditelja Veljka Bulajića da "Bitka na Neretvi", najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, službeno pripada hrvatskoj kinematografiji kao i da će se od sada na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora, izazvala je oštru reakciju filmskih radnika u BiH.

Kako tvrdi Adis Bakrač, direktor JP „Filmski centar Sarajevo“, "Bitka na Neretvi" je bosanskohercegovački film, snimljen u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine. Time je, dodaje Bakrač, „Filmski centar Sarajevo“ i vlasnik filma kao i producentskih prava, kao pravni naslednik produkcija "Sutjeska filma" i "Bosna filma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- JP „Filmski centar Sarajevo“ podići će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma "Bitka na Neretvi" kao i nezakonite prodaje filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara". Ta prava su nesporna i pripadaju BiH. Kada su u pitanju prava autora, ona su regulisana Zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma. Filmski centar Sarajevo je u protekle dve godine radio na restauraciji filma "Bitka na Neretvi", tako da će gledaoci u našoj zemlji, a i šire, biti u prilici da vide film u potpuno novom izdanju u HD formatu koji odgovara standardima svetske distribucije - kaže Bakrač.

S druge strane Veljko Bulajić i dalje tvrdi da je "Bitka na Neretvi" hrvatski film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Film se našao u međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen. Drugim rečima, ne zna se pod kojom egidom da ide. Tako da sam kao autor odlučio uz konsultaciju s pravnim službama i s Komisijom UNESCO-a da se ovo delo tretira kao film hrvatske kinematografije - kaže Bulajić.

On je dodao i to da je izvršni producent i organizator produkcije "Jadran film" pa je logično da film bude praćen kao autorsko delo ovog filmskog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kao autor imao sam ugovor samo s "Jadran filmom". Niko nikome ne oduzima prava. Ova odluka ne znači da Bosna nije učestvovala, njeni filmski radnici i da nisu dali svoj doprinos - naglašava Bulajić, prenosi Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona