Bjelogrlić: Kinematografija faktički ne postoji

Glumac i producent okrivio nepraktične mozgove za teranje publike iz bioskopa

18.4.2013.
12:25
VOYO logo

Producent i glumac Dragan Bjelogrlić prvi put je otvoreno govorio o problemima srpske kinematografije, sumirao ko su krivci za posrtanje domaćeg filma, i ponudio rešenja za probleme.

- Ako bismo početak devedesetih, sa svime što je taj period sobom nosio (rat, raspad države, institucija, promena sistema i tako dalje), označili kao najgori i nazvali ga vreme raspada, ovaj danas bi mogao da mu stane uz rame, i u potpuno drugačijim okolnostima nazove vreme kontrolisanog raspada, u smislu da danas imamo državu, institucije, zakone, a kinematografija faktički ne postoji - kaže za Nedeljnik Dragan Bjelogrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je pre desetak godina postojao jak pokušaj konsolidovanja srpske kinematografije, kada je formiran Filmski centar Srbije, ali je taj projekat ubrzo preuzelo Ministarstvo kulture, odnosno Demokratska stranka.

- Kinematografiju tada ponovo preuzimaju nepraktični mozgovi s vizijom povratka u sistem osamdesetih, pritom vrlo skloni mešetarenju i marifetlucima. Naišle su godine niza bezvrednih filmova koji su oterali publiku iz bioskopa, usledio je izostanak našeg filma sa svetske scene, zatvaranje bioskopa i svakodnevne afere u Filmskom centru prozrokovane sumnjivim komisijama i načinom deljenja sredstava za kinematografiju. I sad, možemo se ponovo vratiti na teren opšteg i paušalnog, i zaključiti po ko zna koji put: kriva je država. To je loš put, to znamo, to ne vodi rešenju. Treba se pozabaviti ljudima koji su od 2007. preuzeli ključna mesta u kinematografiji. Njihova imena se znaju, oni snose odgovornost - rekao je Bjelogrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo