Bio nam je svima velika inspiracija

Prerana smrt maestra Vjekoslava Šuteja pogodila je njegove brojne prijatelje, suradnike i poznanike. Nadali su se da će njegov optimizam pobijediti dugotrajnu bolest.

2.12.2009.
18:56
VOYO logo

"Ne vjerujem u ništa što čujem u posljednjih nekoliko sati. Za mene je on još uvijek živ i namiguje mi s neba", kazao nam je Šutejev učenik i veliki prijatelj, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević.

Tragična vijest zatekla je i slavnog hrvatskog opernog pjevača Tomislava Mužeka, koji je godinama surađivao s dirigentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišao je jedan od najvećih opernih dirigenata. Bio je veliki čovjek, velika inspiracija svim glazbenicima i veliki optimist. Na žalost njegov mu optimizam nije pomogao da pobijedi bolest", kaže Mužek prisjećajući se kako je maestra upoznao još kao student u Beču kada je i njemu i njegovim kolegama bila velika čast družiti se s tako značajnom osobom.

"Maestro Šutej je bio veliki glazbenik, ambasador hrvatske kulture i svjetski čovjek. Dugo ćemo se sjećati njegovih izvedbi svjetske i glazbene kulture. Nedostajat će nam", izjavio je nakon tragične vijesti predsjednički kandidat Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je poruku sućuti obitelji Vjekoslava Šuteja u kojoj isitče da je s velikim žaljenjem primio vijest o maestrovoj smrti.

''Svojim prepoznatljivim dirigentskim stilom, profesionalnošću i superiornom muzikalnošću pridobio je priznanja glazbenih kritičara i ono što ga je posebno radovalo naklonost publike širom svijeta'', naglasio je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji Šutej sućut su izrazili i premijerka Jadranka Kosor, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

''Neizmjerno me ražalostila vijest o odlasku maestra Vjekoslava Šuteja, našeg Điđija, velikog umjetnika, dirigenta svjetskoga glasa, mog prijatelja, čovjeka koji je plijenio pažnju svojim umijećem širom svijeta, u brojnim glazbenim, opernim kućama, a u srcima poklonika glazbe ostavio veliki i neizbrisivi trag''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pamtit ćemo ga i kao umjetnika koji je svojim djelovanjem iznimno zadužio naš grad i njegovu kulturu. Ponosili smo se i ponosit ćemo se njegovim naslijeđem, njegovim izvedbama i ukupnim kulturnim angažmanom. Dijeleći tugu zbog gubitka koji vas je tako teško i bolno pogodio, izražavam vam svoju iskrenu sućut'', stoji u telegramu koji je Bandić poslao obitelji Šutej.

Prethodni članak:

arti-200912020527006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo