'Bez striptiza nema ni umjetnosti!

17.1.2011.
13:16
VOYO logo

Dalibor Cikojević u Beču je predstavio njemački prijevod svoga romana o glazbi i strasti Virtuozi, muze i striptiz i CD s izvedbom skladbi koje se spominju u romanu.

Pojasnio je kako je riječ o kompleksnim odnosima umjetnika i njihovih muza, a pored središnje intimne ispovijesti Zdenke Papandopulo, posljednje supruge hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, u romanu je opisao i istinite ljubavne priče svjetskih glazbenih velikana Ludwiga van Bethovena i Franza Liszta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je bečku promociju obogatio i glazbenim okvirom – osobno je na glasoviru promovirao CD izvedbom skladbi koje se spominju u romanu. Među njima je bila i Papandopulova Zdenkin striptiz.

Striptiz kao fokus umjetnosti

"U ovom putovanju u tajnu glazbe i očaranosti virtuoza njihovim muzama posebno me je, prolazeći kroz emocije mojih likova, zanimao motiv striptiza", rekao je Cikojević, koji je 20 godina živio i djelovao u Austriji, posebno zahvalivši Zdenki Papandopulo na suradnji i njenom dolasku na bečku promociju. Ovaj ugledni pijanist i pedagog sada je izvanredni profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, na kojoj je i prodekan za međunarodnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O virtuozima, muzama i striptizu

"Cikojevićev će roman zasigurno biti zanimljiv i Austrijancima jer, vješto balansirajući između fikcije i dokumentirane povijesne zbilje, na virtuozan način spaja šest priča iz života ljudi čije je sudbine odredila i usmjerila glazba", ustvrdili su nakladnici Eugenia i Jürgen Ehgartner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su govorili i voditelj Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, muzikolog Davor Merkaš i austrijski umjetnik i medijski istraživač Josef Schweikhardt.

Merkaš je istakao da je Cikojevićev treći roman o glazbi Virtuozi, muze i striptiz autorov osobni doprinos promociji hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula i njegovih skladbi izvan granica Hrvatske. Za Schweikhardta je to, kako je rekao, "roman opsjednutosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010190659006 arti-201007300182006

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo