FOTO: / Spuštenih gaća sjedili na zahodu i čitali novine

17.12.2012.
14:39
VOYO logo

Duh improvizacije i neočekivanih zahvata u svakidašnjici uhvatio je i Australiju koju provocira umjetnik Andrew Baines. Njegova misija je organiziranje i dokumentiranje sličnih misija diljem australskih plaža na koje 'instalira' određenu količinu volontera koji su se spremni podrediti njegovim zamislima.

Barnes je čini se, upravo u improvizaciji pronašao svoj posao snova - od visoko komercijalnog posla u umjetničkoj branši posvetio se beskompromisnoj umjetnosti na plaži!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova recentna gerilska instalacija, kao dio umjetničke serije Surreal Human Sculptures, odvijala se u kolovozu ove godine gdje je dvanaest volontera odjevenih u odijela sjedilo na zahodskim školjkama, opušteno čitajući dnevne novine. Rad koji se zvao Coalition of the Constipated (Koalicija zatvorenih), djelovao je kao apel na povećanje broja javnih toaleta u jednoj australskoj gradskoj četvrti.

Godine 2009. za performans Do grla Baines je okupio čak 50 sudionika koje je do vrata zakopao u pjeskovito tlo, sugerirajući time stanje stalnog stresa kojemu smo podvrgnuti. Treba na trenutak uzeti pauzu i sagledati svijet oko sebe, tvrdi Baines, a za to nema boljeg načina nego promotriti (ili sudjelovati ) u njegovim performansima. Vizualni jezik Baines jasno posuđuje od Magrittea, što je osobito vidljivo u kostimografskom odabiru sudionika performansa: aktovke, odijela, kišobrani i polucilindri najbolji su opis apsurdnog birokratskog svijeta kojeg nastanjujemo, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo