Animafest prikazuje najbolje od svjetske animacije

Jubilarno 20. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se od 1. do 6. lipnja, a prikazat će 450 filmova iz cijelog svijeta.

25.5.2010.
14:26
VOYO logo

Na održanoj konferenciji za novinare program Animafesta predstavili su umjetnički direktor Krešimir Zimonić te festivalske producentice, Olinka Vištica i Vjera Matković.

arti-201005100244006 Natjecateljski program ove godine uključuje 128 naslova. Za Veliku nagradu Animafesta, nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće te nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije natječe se 39 filmova iz Velikog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada Dušan Vukotić bit će dodijeljena jednom od 30 filmova iz Studentskog natjecanja. Natjecanje za djecu uključuje 31 film, a odluku o najboljem donosi žiri. Natjecanje namjenskih filmova donosi 29 naslova, a najaboljeg među njima bira žiri Velikog natjecanja.

arti-201005170522006 Već tradicionalnim programom Povijest hrvatskog animiranog filma Animafest u dvogodišnjem ritmu prati zbivanja koja su se na tom području događala prije 50 godina. Po izboru Borivoja Dovnikovića Borde spomenuti program ove godine uključuje uratke nastale u razdoblju 1960.-1961.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavit će se i projekt Cartoon East koji okuplja šest regionalnih festivala koji za nagradu "Cartoon d'Or" nominiraju kratke animirane filmove iz svoje zemlje. Program "Animafest Pro" organizirat će i razgovore s autorima, radionice i predavanja

arti-201003230571006 Program Majstori animacije koji uključuje radove uvaženih autora iz područja animacije pružit će jedinstven uvid u opus tri svjetska virtuoza: Frédérica Backa, Karela Zemana i Jacquesa Drouina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitna je informacija da će ove godine Animafest posjetiti preko 120 gostiju, od autora filmova do pojedinaca koji su na različite načine uključeni u animaciju.

Na festival stiže Georges Schwizgebel, višestruko nagrađivani redatelj niza animiranih filmova i jedan od najistaknutijih švicarskih umjetnika uopće čije radove imamo prilike vidjeti u programu Fokus: švicarska animacija. Stiže i Nigel Davies iz studija Aardman te Ron Diamond, osnivač produkcije Acme Filmworks (oboje su članovi žirija Velikog natjecanja), Koji Yamamura, cijenjeni japanski animator i profesor na Umjetničkom sveučilištu u Tokiju, spomenuti Christian de Vita, autori Olga i Priit Pärn, Amerikanac Chris Landreth, dobitnik Oskara za film 'Ryan' 2004, Hubert Tison, producent koji će u ime Frédérica Backa preuzeti Nagradu za životno djelo te mnogi drugi", ukratko je predstavila goste Olinka Vištica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popratnom programu otvorit će se izložbe "Od stripa do filmskog platna - Belgijski strip i animacija" te "Dušan Vukotić Vud - čovjek koji se igrao".

Detaljnije o ovogodišnjem izdanju saznajte iz razgovora s Vjerom Matković, jednom od producentica festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video by: Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo