100. obljetnica romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića

1913. iz pera Ivane Brlić Mažuranić nastao je roman o dječaku - malenom kao lakat i veselom kao ptica: Šegrtu Hlapiću.

16.4.2013.
11:31
VOYO logo

Upravo ovaj roman i zajedničko čitateljsko iskustvo je jedna od onih nevidljivih spona koje nas povezuju od najranije dječje dobi. Šegrt Hlapić općeprihvaćen je junak djetinjstva hrvatske nacije, a "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" najobjavljivaniji hrvatski dječji roman (i, vrlo vjerojatno, ne samo dječji). Objavljena su dva izdanja na engleskom, tri izdanja na kineskom, osam izdanja na japanskom, izdanje na esperantu, dva bengalska izdanja, vijetnamsko, sedam slovenskih izdanja, itd.) Ovu veliku obljetnicu će slaviti cijela Hrvatska i to nizom znanstvenih i kulturnih događanja tijekom cijele 2013. godine, pod zajedničkim imenom Hlapić 2013. Glavni organizator manifestacije je Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti (HIDK) uz brojne partnere, a u proslavi će sudjelovati djeca školske i predškolske dobi, knjižničari, istraživači, znanstvenici, književnici, učitelji, odgojitelji, studenti, roditelji, kulturni djelatnici, kustosi, sakupljači zbirki, antikvinari, novinari, zainteresirana javnost. Izložbe, kazališne predstave, edukativne radionice, stručni skupovi u organizaciji velikih institucija poput Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Fakulteta u Zagrebu i Rijeci, Gradskoga kazališta Trešnja, ali i pedesetak vrtića i osnovnih škola pronašli su svoj način kojim slave našeg Hlapića.

Središnji dio manifestacije bit će međunarodna znanstvena konferencija "Od čudnovatog do čudesnog." Konferencija će se baviti raznim temama (književno povijesni i kulturološki aspekti "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića," život, opus i društveni kontekst u doba Ivane Brlić Mažuranić i sl). Prijavilo se 80-tak znanstvenika iz Hrvatske i Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija će se održati u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja 2013 i odvija se pod Pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Otvorenje Konferencije je u HAZU u srijedu, 17.travnja u 11 sati, a u Gradskom kazalištu Trešnja ce se održati svečana izvedba predstave "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" u režiji Renea Medvešeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo