10 slavnih pisaca koji su ilustrirali svoje radove

Ove godine obilježava se 75. godišnjica od objave prve knjige J. R. R. Tolkiena Hobit koji je sam napravio ilustracije za svoje djelo dok ga je još pisao.

27.9.2012.
11:43
VOYO logo

Ove se godine obilježava 75. godišnjica od objave prvog književnog djela J. R. R. Tolkiena Hobit. Isprva zamišljen kao fantastični roman za djecu, odmah je stekao popularnost i među odraslima. Zanimljivo je da je sam Tolkien napravio ilustracije za svoje prvo izdanje. U povodu godišnjice objavljena je knjiga njegovih ilustracija za Hobita The Art of The Hobbit.

Osim J.R.R. Tolkiena još je nekoliko autora radilo ilustracije za svoja djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je Kurt Vonnegut koji je jednako poznat i kao autor i kao ilustrator, ali pažnju na sebe kao ilustratora privukao je 1973. crtežima u Doručku za šampione.

Sljedeći je William Makepeace Thackeray, romanopisac koji je svoje ilustracije predstavio već u svome romanu Sajam taštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je tu Günter Grass, nobelovac, autor koji je uvijek dizajnirao svoje knjige i omote knjiga, a njegova djela sadrže i brojne crteže isprepletene s tekstom. Za Grassa, koji je objavio knjige crteža, vizualni aspekt njegove umjetnosti je bio jednako važan kao i književni. (na fotografiji gore je njegova ilustracija za knjigu Limeni bubanj)

William Blake poznat je po svojim iluminiranim knjigama koje su također bile ilustrirane te ga predstavljaju kao jednog od pionira likovne umjetnosti kao što je to bio i u poeziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

T.S. Eliot također je jedan od onih koji se spominje kao autor koji je ilustrirao naslovnicu knjige Old Possum’s Book of Practical Cats objavljenu 1939. godine. Knjiga je ponovo objavljena iduće godine s ilustracijama Nicolasa Bentleya.

Među ilustratorima je i Evelyn Waugh koji je svoj prvi objavljeni roman kompletno ilustrirao sa perom i tintom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rudyard Kipling odrastao je u kući umjetnika, a ilustracije za svoje priče za djecu napravio je sam. Nije samo crtao za djecu već se okušao u ilustracijama u kratkim pričama za odrasle. Jedan od crteža koji je napravio je za knjigu The City of Dreadful Night objavljenoj 1888.

Radovi Alasdaira Graya puni su zamršenih ilustracija, artifakata i slika. Najveći dio je iz njegova najpoznatijeg rada Lanark.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I posljednji autor je Jack Kerouac koji je nacrtao naslovnicu knjige 'Na cesti' i poslao je zajedno s rukopisom izdavaču A.A. Wynu. U popratnoj poruci istaknuo je kako je to njegova ideja privlačne naslovnice knjige. Wyn je odbio knjigu i tek je pet godina poslije ovaj klasik američke književnosti pronašao izdavača.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo