Krumpir čini čovjeka najduže sitim - objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu. Iako krumpir ima približno istu kalorijsku vrijednost kao i ostale namirnice bogate ugljikohidratima, primjerice kruh i slatkiški tijelo vrednuje drugačije.
Proces istraživanja izgledao je ovako: Nakon svakog obroka studenti su morali u razmacima od 15 minuta zapisivati jesu li gladni i koliko. Prilikom vrednovanja bijeli kruh je dobio indeksnu vrijednost 100, a prema njemu su se mjerili i ostali proizvodi. Na vrhu ljestvice našao se krumpir s 323 boda koji je dakle držao čovjeka sitim 3 puta duže u odnosu na bijeli kruh. Jako dobro kotirale su i sljedeće namirnice: zobena kaša - 209 bodova, naranče ? 202 boda, jabuke 197 i integralna tjestenina - 188 bodova, dok se bijela riba s 225 boda također našla u laganoj prednosti prema dobro pečenom kotletu ? 176 bodova. Začuđujuće loše rezultate dobile su poznate kalorijeske bombe kao što su čips (91), kikiriki (84) i čokolada (70) koje su daleko ispod vrijednosti običnog bijelog kruha.