Još malo... / Gošća RTL-a Danas otkrila kada stiže cjepivo u Hrvatsku i kada počinje cijepljenje

Dr. Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije i voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u gostovala je u središnjoj informativnoj emisiji RTL-a.

15.12.2020.
18:30
VOYO logo

Kao što smo već javili, od 8700 testiranih, Hrvatska danas broji još 2.360 novih slučajeva i čak 73 umrlih u 24 sata. Gotovo 2900 teže oboljelih treba bolničko liječenje, a ponovno je više od 300 pacijenata na respiratoru.

A uz strože mjere, u Hrvatsku će uskoro stići i cjepivo protiv Covida-19. Posebno povjerenstvo Europske agencije za lijekove na sjednici za šest dana, dakle 21. prosinca, trebalo bi odobriti cjepivo za cijelu Europsku uniju pod uvjetom da na temelju dostavljenih podataka bude moguće potvrditi djelotvornost, sigurnost i kakvoću cjepiva.

Kada se to potvrdi, Povjerenstvo će preporučiti davanje odobrenja za cjepivo, a Europska komisija ubrzati postupak i dati odobrenje za stavljanje cjepiva u promet koje će vrijediti u svim državama članicama Unije i zemljama Europskog gospodarskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o tome kada će se dogoditi prvo cijepljenje u Hrvatskoj, Boris Mišević razgovara s dr. Gorankom Petrović, specijalisticom epidemiologije i zdravstvene ekologije i voditeljicom Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je već najavljivao da je mala vjerojatnost da cjepivo stigne prije Nove godine. Hoće li prvi građani biti cijepljeni prije Nove godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se izglednije da će prve doze doći početkom prvog mjeseca, najvjerojatnije već u ponedjeljak 4. siječnja i tad će početi cijepljenje.

Image
sjednica regulatora /

Halmed potvrdio da bi cjepivo moglo biti odobreno u EU već 21. prosinca

Image
sjednica regulatora /

Halmed potvrdio da bi cjepivo moglo biti odobreno u EU već 21. prosinca

4. siječanj je onda realan datum?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada će cjepivo doći u Hrvatsku i onda nam treba određeno vrijeme da se ono distribuira. Cjepivo će doći u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se distribuirati u one ustanove gdje nam je primarno potreba da se cijepe osobe, dakle, domovi za starije i nemoćne, i korisnici i osoblje, te naravno u zdravstvene ustanove, tu prvenstveno mislim na bolnice i odjele koji rade s Covid bolesnicima.

Cjepivo se mora pripremiti i onda se mora odmah primijeniti. Kako to funkcionira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo dolazi u višedoznim pakiranjima i mora se rekonstituirati s fiziološkom otopinom. Tako pripremljeno cjepivo se mora davati u dozi od 0,3 mililitra po osobi pet osoba se iz jedne bočice može cijepiti.

Koliko doza dolazi u prvoj fazi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijalna količina koja je planirana je trebala biti smanjena, tako da se sada čini da će doći 62,5 tisuća doza u prvoj pošiljci.

Što građani koji nisu rizična skupina mogu očekivati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi imamo prema planu za cijepljenje točno ustanovljene prioritete koji idu u cilju zaštite osoba koje imaju povećani rizik teških oblika bolesti, hospitalizacije ili smrtnih ishoda. Ove osobe koje nisu u tom riziku, one ako se budu htjele cijepiti će doći jako kasno na red.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo