Unos prevelikih količina soli u hrani, osim što povećava krvni tlak, kod starijih je osoba povezan i s povišenim rizikom od moždanog udara, pokazalo je američko istraživanje.
Znanstvenici su deset godina pratili gotovo 2.700 osoba, prosječno starih 69 godina na početku istraživanja, koje su unosile prosječno oko tri grama soli dnevno i utvrdili da je skupina s najvećim unosom soli imala tri puta veće izglede pretrpjeti moždani udar od skupine koja je unosila sol u granicama preporuka Američkog udruženja za bolesti srca (AHA).
"Prevladavao je visoki unos soli i on je povezan s povećanim rizikom moždanog udara neovisno o drugim faktorima rizika", napisala je Hannah Gardener s medicinskog fakulteta sveučilišta u Miamiju koja je vodila istraživanje koje je obuhvatilo uglavnom pripadnike manjina.
Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Stroke, utvrđeno je da je u skupini od 558 osoba koje su unosile najviše soli - oko 4 grama dnevno moždani udar pretrpjelo 66 osoba, a među 320 osoba koje su unosile najmanje soli, u okviru preporučenih granica, njih 24 pretrpjelo udar.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni unos soli ne prelazi 2.000 mg, a AHA je granicu stavila na unos do 1.500 mg soli dnevno.