rezultati istraživanja / Kobasice mogu uzrokovati rak gušterače

Dobro razmislite kada sljedeći put budete nezasitni za slaninom, kobasicama ili nekom drugom prerađevinom crvenog mesa. Švedski znanstvenici utvrdili su da se sa svakih pedeset slasnih grama rizik od raka gušterače povećava za 19 posto.

13.1.2012.
19:04
VOYO logo

Najnovija švedska studija iznenađuje mnoge. Mesne prerađevine poput kobasica mogle bi biti povezane s rakom gušterače.

"Rak gušterače ima malo preživljavanje pa je osim rane dijagnoze važno razumjeti i što povećava rizik za tu bolest", kaže Sussana Larsson sa Karolinskog instituta u Stockholmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik bi mogla biti pretjerana konzumacija prerađevina. Studija koja je obuhvatila više od 6500 tisuća oboljelih pokazala je da 150 grama na dan povećava rizik od ove bolesti za čak 57 posto.

Iako hrvatski liječnici ovo istraživanje uzimaju s rezervom, ipak savjetuju umjerenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali bi jesti umjereno meso odnosno kvalitetno meso za koje znamo odakle je podrijetlo i kako su hranjene životinje", kaže onkolog Damir Vrbanec.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, jedan od uzroka oboljenja mogle bi biti kemikalije koje se koriste za očuvanje svježine obrađenog mesa, a koje mogu naštetiti organizmu i povećati mogućnost oboljenja od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo