Play ponuda

KAKO SE IGRA MLIN: / Naučite kako svladati protivnika u samo nekoliko koraka

Image
Foto: thepublicpostcard.com

Stara poziciona igra koristi figure koje se vuku po nacrtanim linijama na ploči.

16.12.2017.
12:00
thepublicpostcard.com
Play ponuda

Mlin je misaona igra pa igrači koji vole šah najčešće poštuju i ovu staru igru. Da bi ju igrali bit će vam potrebna ploća s nacrtanim linijama za mlin te devet crnih i devet bijelih figura za oba igrača. Ova igra se i dalje može kupiti u gotovo svim prodavaonicama igara, a popularnost joj ne jenjava.

Kako se igra mlin

Iako možda na prvi pogled izgleda jednostavno, ova igra nije za one lakih živaca. Pronašli smo točna pravila kako se igra mlin.

Image
ANKSIOZNOST: /

Simptomi mogu biti psihološki i fizički, a najvažnije je da ih ne ignorirate

Image
ANKSIOZNOST: /

Simptomi mogu biti psihološki i fizički, a najvažnije je da ih ne ignorirate

Cilj svakog igrača je vuči svoje figure po ploči i pokušati napraviti kombinaciju s tri figure koja se naziva Mlin. Kada dođe do uspješnog 'mlina' igrač ima pravo uzeti jednu figuru protivnika s ploče. Na kraju je pobjednik onaj igrač čije su figure ostale na ploči.

Ovisno o tome gdje ste igru kupili, presjeci na ploči mogu biti označeni brojevima. Ako su označeni, tada se može zapisivati tijek partije. Na svaki od presjeka može doći po jedna figura, ali ne i više njih istovremeno. Cilj je postaviti svoje tri figure na susjedne točke koje su povezane linijom. Takva povezanost i formacija naziva se Mlin ili Trojka. Igrač koji stvori tu formaciju od tri točke ima pravo ukloniti jednu protivničku figuru po vlastitom izboru. Jedino je pravilo da to ne smije biti ni jedna, koja se nalazi u sastavu, eventualno ranije formiranog protivničkog mlina.

U nastavku igre formirana trojka ili mlin se mogu rasformirati, ali jedino tako da se pomiče jedna od njene tri figure. U sljedećem se potezu može ponovno formirati od strane istog igrača i to tako da se ona vrati na staro mjesto. Kada se to dogodi, igrač ponovno osvaja jednu protivničku figuru.

Mlin se može formirati kao 'Beskonačni mlin'. Pomicanjem srednje figure može se formirati novi mlin pa nakon toga slijedi ponovno uzimanje. Vraćanjem istog poteza u idućem krugu, odmah se ponovno formira ona prethodno rasformirana. Na taj se način u svakom potezu protivniku uzima po jedna figura, a on nema mogućnost obrane. S ovim formiranjem beskonačnog mlina se partija završava. Kako bi drugi igrač uopće imao šanse, uvodi se još jedno dodatno pravilo.

Igrač koji ostane sa samo tri figure, ima pravo skakati na bilo koju slobodnu točku s ploče. Uz to pravilo, igra dobiva na težini ali i na neizvjesnosti.

Tijek igre se zapravo sastoji od tri faze:

  1. Na samom početku ploča je prazna. Prvo igraju crni, pa se naizmjenično postavlja jedna po jedna figura na slobodnu presječnu točku. U ovoj fazi se postavljaju nove figure, a one na Ploči se i dalje ne smiju pomicati. Ako igrač u ovoj fazi formira mlin, odmah dobiva pravo ukloniti jednu protivničku figuru s Ploče. Tako se nakon devet poteza sve figure uvedu u igru.
  2. Kada su sve figure uvedene u igu počinje druga faza. Igrači naizmjenično pomiču jednu po jednu svoju figuru. One se pomiču duž linija do susjedne točke. U ovoj fazi se može pomaknuti jedna figura iz formiranog mlina, a u sljedećem se potezu smiju ponovno formirati i iznova uklanjati protivničke figure. Kako bi rasformirali formirani mlin, koristi se termin 'otvaranje', a kada se on ponovno formira koristi se termin 'zatvaranje'. Čim igrač ostaje sa samo tri figure, nakon odigranih mlinova, samo on ulazi u treću fazu igre.
  3. U ovoj fazi igrač koji ostaje s tri figure ima pravo da bilo koju od njih prebacuje na bilo koje polje koje je na ploči slobodno. Ako u međuvremenu i protivnik ostane sa tri figure, tada i on ulazi u tu, treću fazu igre. Ovo znači da figure oba igrača mogu skakati od polja do polja, neovisno o tome kako su postavljene linije spajanja na ploči. Igra se može završiti već u drugoj fazi blokiranjem. Ako u trećoj fazi jedan od igrača nema što za odigrati, izgubio je partiju i završena je igra.
Play ponuda
Play ponuda