Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi pretjeranu potrošnju, kaže u izvješću objavljenom u srijedu Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) te ističe da je svaki sedmi stanovnik pothranjen.
Ako se nastave sadašnji obrasci potrošnje, svijet će trebati povećati proizvodnju hrane za 60 posto do 2050. godine s razina koje su bile u razdoblju od 2005. do 2007., kako bi nahranio stanovništvo koje će, prema očekivanjima, porasti na 9 milijardi sa sadašnjih oko 7 milijardi, navodi se u procjenama FAO-a.
Međutim, održivi razvoj je nemoguć bez iskorjenjivanja gladi u svijetu gdje više od 900 milijuna ljudi nema dovoljno hrane, rekao je direktor FAO-a Jose Graziano da Silva.
"Ne možemo razvoj nazvati održivim ako se nastavi ovakva situacija kada je gotovo jedan od sedam muškaraca, žena ili djece žrtva pothranjenosti", istaknuo je da Silva.
Međutim, stanovništvo je moguće nahraniti i s manjim porastom proizvodnje hrane, kaže FAO u izvješću uoči summita o održivom razvoju u Rio de Janeiru.
Što se tiče proizvodnje, sustavi poljoprivrede i hrane trebaju smanjiti svoje negativne učinke na okoliš, uključujući trošenje tla i vode kao i ispuštanje plinova s učinkom staklenika, stoji u izvješću.
Također se navodi da u pogledu potrošnje, ljudi moraju smanjiti gubitke i rasipanje hrane koji iznose 1,3 milijardi tona godišnje, otprilike trećinu proizvodnje svjetske hrane za ljudsku potrošnju.