KAD IZBACITE ŠEĆER: /

6 nevjerojatnih načina na koje se tijelo mijenja

Image
Foto: Thinkstock

Jednostavni ugljikohidrati iz kolača, zaslađenih pića i slatkiša su cajke prehrambenog svijeta - možda vas "dignu" ali vas još brže spuste te nemaju nikakvu vrijednost. Čak stvaraju ovisnost.

8.9.2015.
10:45
Thinkstock
VOYO logo

Složeni ugljikohidrati, poput onih iz cjelovitih žitarica sasvim su druga priča. Sastavni su dio uravnotežene prehrane te nezamjenjiv izvor energije. No većina šećera i škroba koje jedemo su jednostavni a te "narodnjake" je najbolje posve izbaciti.

A tada se tijelo počinje mijenjati na ovih šest načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Tijelo počne topiti masti

Trenutno. Smanjivanje unosa ugljikohidrata krcatih kalorijama automatski smanjuje koliko kalorija jedete pa potičete organizam da sagorijeva masti umjesto šećera.

Savjet plus: Vježbajte ujutro, prije doručka kako biste pokrenuli metabolizam i trošili nataložene masnoće, a ne energiju iz hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Manje gladi

Image
Foto: Marin Tironi/24sata

Nisu kalorije ono što vas čini sitima nego hranjive tvari, prvenstveno bjelančevine, zdrave masnoće i vlakna. A izvori jednostavnih ugljikohidrata nemaju ništa od tog "svetog trojstva" prehrane. Koliko god da ih jedete, samo ćete se "krcati" kalorijama, a tijelo će tražiti još. A rezultat je stalni umor, glad i sve veći struk.

Savjet plus: Započnite dan doručkom koji je bogat proteinima - grčki jogurt, kajgana s povrćem ili kuhana jaja.

3. Trbuh nestaje

Ljudi jedu svega 15 od preporučenih 25-38 grama vlakana na dan, pokazalo je istraživanje. Zbog toga se remeti crijevna mikroflora, a glavnu riječ preuzimaju mikrobi koji se hrane šećerom. A oni izazivaju nadutost, a zbog manjka vlakana je i stolica neredovita. Zato, kada zamijenite "zle" ugljikohidrate onima s vlaknima, prvo što ćete primjetiti je da trbuh nestaje.

Savjet plus: Počnite s jednostavnim, "bezbolnim" promjenama: zamijenite bijeli kruh onim od cjelovitih žitarica, a između obroka grickajte orašaste plodove. "Oni su sjajan izvor vlakana i zdravih masnoća koji ne samo da poboljšavaju probavu nego i sprečavaju upale" ističe nutricionistkinja dr. Isabel Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Pada rizik od dijabetesa

Image
Foto: Victor/Flickr

Jednostavan škrob i saharoza izazivaju divljanje šećera u krvi. Što ih više jedete, to se gušterača više muči kako bi držala korak i pumpala inzulin. Dugoročno, to vodi dijabetesu tipa 2.

Savjet plus: Hrana bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima teže se probavlja pa nema naglih skokova u razini šećera u krvi. "Što je razina šećera niža i ravnomjernija to će stanice biti osjetljivije na inzulin, što je jako dobro" savjetuje dr. Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Mišići postaju snažniji

Uglavnom svaka hrana koja vam pada na pamet, od ćevapa do sladoleda je zdravija od jednostavnih ugljikohidrata. Prvenstveno zato što slatkišima i bijelom brašnu nedostaju bjelančevine koje grade mišiće ( i svo ostalo tkivo).

Savjet plus: Ako ogladnite tijekom dana u širokom luku zaobiđite automat sa slatkišima i birajte zalogaje bogate proteinima - jogurt ili orašaste plodove.

6. Više energije

Organizmu trebaju ugljikohidrati kao izvor energije; nužni su za funkcioniranje mozga i mišića. No ako zamijenite ove priproste sa složenima, primjerice iz voća i povrća, smeđe riže, cjelovitih žitarica osigurat ćete uravnotežen i stalan izvor energije. A to znači da nećete više "krizirati" i posezati za prvom hranom koja vam se nađe pri ruci.

Savjet plus: Organizmu treba najmanje 60 grama ugljikohidrata na dan. Manje od toga će samo napraviti veću štetu organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magazin.hr/Time

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo