apelira na građane / Josipović: Stradali moraju računati na pomoć države

Predsjednik Ivo Josipović uputio je apel građanima i građankama da slušaju upute nadležnih te da ne odbijaju evakuaciju jer im o tome ovise životi. Također je istaknuo kako moramo razmišljati o prevenciji da se ovakva katastrofa ne bi ponovila.

18.5.2014.
18:44
VOYO logo

Tek što je sletio u Hrvatsku, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odmah se uputio prema poplavljenim područjima u Slavoniji.

Josipović je obišao mjesto Topola, koje se nalazi na izlazu iz Bošnjaka prema Posavskim Podgajcima, nakon toga obići će mjesto Vrbanja i Drenovac te će obići stanovništvo evakuirano iz poplavom ugroženih mjesta i smješteno u osnovnim školama u Cerniku i Gradištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S predsjednikom je u Topoli razgovarao naš novinar Ivan Vrdoljak.

"Poruka ljudima je da se drže uputa. Vidim da su neki građani i građanke nevoljni poslušati naredbe o evakuaciji. Suštinski je važno za njihove živote da poslušaju nadležne. S druge strane, ovdje se ulažu veliki napori - i lokalnih snaga i policije i vojske i službi da se stvari saniraju. Moram reći kako su razmjeri ove katastrofe zaista tragični", istaknuo je.

Upitan može li država uistinu nadoknaditi štetu ljudima koji su pretrpjeli velike gubitke, predsjednik je naglasio kako bi najbolje bilo razgovarati o prevenciji.

"Čuli ste premijera Milanovića. Država će, koliko može, nastojati sanirati štetu. No, posebno je važno dugoročno razmišljati o prevenciji, da ne ostanemo toliko iznenađeni ovakvim situacijama", obrazložio je.

"Koliko vidim, uz određena odstupanja, činilo se koliko se moglo. Naravno, sada dok borba traje, možda nije pravi trenutak za upiranje prstom. Ali jedna analiza mora biti učinjena da se moguće slabosti više ne ponove", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stadali moraju računati na pomoć države i vjerujem kako će Vlada napraviti jedan program da se štete saniraju", kazao je predsjednik Ivo Josipović prilikom posjeta prihvatilištu Cerna.

Dodao je kako je razgovarao s mještanima, te najavio kako će posjetiti i Gunju te ostala poplavljena mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo