SANITET NEMA OPREMU, A HITNA KAŽE DA NIJE HITNO... / Iz Opće bolnice Karlovac otpustili bebu staru tri mjeseca bez pratnje, pa nek ode doma: 'Da se nešto dogodilo, tko bi odgovarao?!'

Slučaj bebe čija se mama razboljela od koronavirusa, a epidemiolozi su cijeloj obitelji propisali izolaciju, otkriva ozbiljnu slabost u osiguravanju transporta malih bolesnika u hrvatskom zdravstvenom sustavu

8.10.2021.
10:26
Pixell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ponedjeljak, 4. listopada, u popodnevnim satima u Općoj bolnici Karlovac odvijala se neobična drama: vodila se rasprava tko će i kako otpremiti malu bebu, tromjesečno djete, doma. Majka sa simptomima koronavirusa i beba zaprimljene su u bolnicu potkraj rujna, mama je potom, s dijagnozom Covid 19, ali lakšim simptomima - otpuštena kući, a cijeloj obitelji je propisana izolacija. Beba je, pak, ostala na Odjelu pedijatrije, ali je dežurni pedijatar 4. listopada oko 17 sati zaključio da se i bebu može otpustiti iz bolnice, te da može ići na kućnu njegu.

No, kako do kuće? Mama ima već dijagnosticiran koronavirus, a ostali članovi obitelji obaveznu izolaciju. Uslijedio je poziv službi saniteta Doma zdravlja Karlovac, a dežurni dispečer, medicinski tehničar Filip Sedmak - ostao je šokiran zahtjevom.

"Kako da spakiramo bebu od tri mjeseca u vozilo saniteta? Naša vozila imaju ležaj, ali za odrasle osobe, nema sjedalica, nema nikakve opreme za tako male bebe. Nazvala me sestra iz bolnice sa zahtjevom, ali ostao sam u nevjerici zbog intonacije i svega. Tražio sam liječnika, njemu sam objasnio problem, tražio sam da zajedno s bebom ide medicinska sestra s odjela pedijatrije kao pratnja, ali odgovoreno mi je da ih je premalo, da oni ne mogu. Zvao sam Hitnu pomoć, koja ima mnogo bolje opremljena vozila, ali hladno su odbili. Da to nije u njihovoj nadležnosti. Na kraju smo na našu odgovornost preuzeli bebu. Naša medicinska tehničarka, u punoj opremi za covid - držala je bebu u naručju tijekom cijele vožnje i predala je obitelji. Ali ovo nisu situacije koje bi se smjele rješavati takvim improvizacijama. Radilo se o životu i sigurnosti male bebe. Da se nešto dogodilo, tko bi odgovarao?", ogorčen je medicinski tehničar Filip Sedmak koji se tog ponedjeljka navečer našao u neobičnoj situaciji.

Činjenica je da su vozila saniteta zadužena za prijevoz bolesnika do bolnica i natrag, na pretrage i preglede, ali cijeli tim Saniteta Doma zdravlja Karlovac nije se susreo sa slučajem da im se preda mala beba - bez pratnje, ili roditelja, ili članova najuže obitelji, ili u pratnji medicinskog osoblja s pedijatrije.

Je li vrijeme za test na empatiju?

"Mene je istinski zapanjilo kako su se svi držali kao da se radi o prijevozu bilo kakvog pacijenta, a ne malene bebe. Da se bebu stavlja u vozilo bez odgovarajuće zaštitne i sigurnosne opreme - jer vozila saniteta nemaju opremu za samostalni prijevoz male djece, da je se pušta bez odgovarajuće pratnje. Svi sada govore samo o testiranju na covid, a mislim da bi se neke medicinske djelatnike trebalo početi testirati na profesionalnost i empatiju. Pa nije mala beba vreća krumpira", komentira situaciju koju je doživio u ponedjeljak medicinski tehničar Filip Sedmak.

Pitali smo i šefa Hitne pomoći Karlovac, Pericu Vucelića, je li točno da su u ponedjeljak navečer odbili prevesti bebu, no dobili smo samo kratak opis nadležnosti. "Prema pravilniku o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza, članak 3.,podrazumijeva se prijevoz bolesnika u svrhu pružanja zdravstvenih usluga vozilom sanitetskog prijevoza s propisanom medicinskom-tehničkom opremom za siguran prijevoz bolesnika. Sanitetski prijevoz je u nadležnosti Doma Zdravlja Karlovac i odgovoran za pružanje usluge sanitetskog prijevoza, bez obzira na dob pacijenta", stoji u odgovoru ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Tražili smo pojašnjenje i od ravnatelja Opće bolnice Karlovac, pitali smo smatraju li da je prihvatljivo da su bebu starosti od tri mjeseca predali na prijevoz sanitetu bez odgovarajuće opreme i pratnje, no oni također tvrde da smatraju da nije bilo nikakvih propusta.

"Beba koju spominjete u upitu je s majkom na hospitalizaciju na Odjelu pedijatrije primljena 28. rujna 2021. kad je za majku 29. rujna 2021. došao pozitivan nalaz i ustanovilo se da ima Covid-19, majka je otpuštena kući, jer njezina klinička slika nije zahtijevala bolničko liječenje. Beba je ostala na liječenju na Odjelu pedijatrije. Kada je potrebno liječenje za bebu završilo, otpuštena je na kućno liječenje. Kako je cijela obitelj u izolaciji po bebu nije mogao doći nitko od obitelji te je u uobičajenoj proceduri, koju nalažu pravilnici o sanitetskom prijevozu i hitnom medicinskom prijevozu, za transport bebe kući naručen sanitetski prijevoz. Nije bilo potrebe za transport bebe kolima hitne medicinske pomoći, jer dijete nije bilo životno ugroženo već je bilo upućeno na kućnu njegu, a za što sanitetski prijevoz i služi", stoji u pisanom odgovoru koji potpisuje pomoćnica ravnatelja, dr. Samija Ropar.

Nema odgovora na pitanje zašto beba nije dobila pratnju s Odjela pedijatrije, niti je li se zbog dobi pacijenta trebalo pronaći neko drugo, humanije rješenje.

Problem loše opremljenosti vozila

Predsjednica udruge za zaštitu pacijenata Dignitas iz Karlovca, Marina Novaković Matanić, za Net.hr potvrđuje da je dobila informaciju o slučaju, te da je pokušala zatražiti odgovore o opremljenosti vozila saniteta i je li doista svima normalno da se beba prevozi u naručju medicinskog tehničara ili tehničarke. Ravnateljica Doma zdravlja Karlovac, Tatjana Šterk Tudić, odgovorila joj je da se vozila opremaju prema pravilniku, ali što to znači kada vozila evidentno nisu opremljena za prijevoz najmanjih i malih bolesnika? "Vozila nemaju sjedalice za najmanje, ali nemaju niti - defibrilatore, opremu za oživljavanje. I još mnogo toga. Smatram da vozila saniteta nemaju odgovarajuću opremu i vrijeme je da se o tom problemu počne voditi računa i da ga se počne rješavati, prije nego što se dogodi neki koban slučaj", kaže za Net.hr predsjednica udruge pacijenata, Marina Novaković Matanić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali