Play ponuda

"Istorijski problemi" koče papin dolazak u Srbiju

shimmer fallback

Papina poseta Nišu nemoguća

1.2.2013.
15:43
Play ponuda

Poseta pape Benedikta Šesnaestog Nišu, povodom obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta, "nije moguća, imajući u vidu određene istorijske probleme".

Apostolski nuncije u Beogradu, nadbiskup Orlando Antonini izjavio je u intervjuu za italijansku katoličku novinsku agenciju SIR da po pitanju ekumenizma, stanje u Srbiji "nije još dovoljno opušteno".

- Međutim, postavljeni su prvi koraci pomirenja. U to treba ubrojati i imenovanje beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara u organizacioni komitet za obeležavanje jubileja - smatra Antonini.

On je ukazao da se radi o "dugotrajnom istorijskom procesu".

- Mora se uspostaviti poverenje, stvoriti preduslovi, različite pozicije se moraju razjasniti. Pre svega potrebno je ponašati se u skladu sa ljubavlju prema bližnjem i sestrinskim odnosima - poručio je nadbiskup.

Tucić: Ne postoji raspoloženje za posetu pape

Urednik Verske informativne agencije Živica Tucić ocenio je da ni u srpskoj crkvi ni u društvu "ne postoji raspoloženje" da papa Benedikt XVI poseti Srbiju povodom ovogodišnjeg obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta.

- Ne postoji raspoloženje za papinu posetu, ni u crkvi ni u društvu niti među intelektualcima u javnosti. Kao što (apostolski nuncije u Beograd Orlando) Antonini kaže: 'tu postoje istorijske okolnosti' - rekao je on i dodao da je pre svega reč o odnosima Srba i Hrvata.

Tucić je naveo da je srpski patrijarh Irinej prošle godine bio u Zagrebu i da je tada rečeno da će jedna mešovita komisija nastaviti da radi na razjašnjavanju onoga što ometa poboljšanja odnosa dve crkve i naroda.

On je dodao i da u Vatikanu postoji volja da papa poseti Srbiju, ali "ne po svaku cenu". Tucić je rekao i da pet odsto stanovništva u Srbiji čine katolici i da oni imaju pravo da ih poseti njihov verski poglavar. On je ocenio da bi papina poseta poboljšala i međunarodnu poziciju Srbije, prenosi Beta.

- Poseta bi svakako značila za međunarodnu poziciju Srbije jedan poen. Zemlja bi se predstavila kao tolerantna, multikonfesionalna - rekao je Tucić.

Play ponuda
Play ponuda