menze pune kao šipak / Ipak pobijedila glad: Propao studentski bunt zbog skuplje hrane

Glad je pobijedila studentski bunt. Studenti su preko Facebooka dogovorili da će u menzama jesti samo kolače u znak pobune protiv poskupljenja hrane - no prosvjed nije uspio.

9.10.2013.
18:41
VOYO logo

Za ručak samo pita od jabuka za kunu i 15 lipa. Riječke studentice Marija Polović i Antonija Šarić odazvale su se Facebook prosvjedu 'Dajte nam kolače', kojim su studenti pozvani da danas bojkotiraju menze.

Studenti su se prepoznali u čuvenoj preporuci Marie Antoinette siromašnima - da jedu kolače - pa su organizirali bojkot preko Facebooka. No, iako su tisuće najavile potporu, menze su danas bile pune.

Za bojkot se nisu odlučili, no riječki studenti se slažu kako je menza jsada preskupa.

Bojkot nije uspio ni u Zagrebu. Studenti sami priznaju: glad je bila jača od želje za pobunom pa su kolače jeli, ali tek nakon cijelog ručka.

U kuhinji Studentskog centra nitko nije primijetio bojkot.

"Nije se primijetilo ništa. Sve je bilo uobičajeno", kazala je voditeljica kuhinje Ljiljana Gjergja.

Sve je uobičajeno osim cijena koje su narasle prvi put u 15 godina. Meni koji sadrži kotlet, krpice za zeljemm i salatu sada košta oko 7 kuna, što je 2 kune skuplje nego dosad. Kako studenti kažu, sada je svako kombiniranje skuplje.

Ministar obrazovanja ponavlja da poskupljenje neće ugroziti studentski standard.

"Mi smo otvoreni za razgovor sa studentima. Pravilnik uvijek može biti bolji, ali financijski okvir se ne može mijenjati", poručio je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Studentski zbor će od ministra sutra tražiti da se korigiraju neke cijene i povećaju subvencije za studente. A tko je neuspjeli bojkot organizirao, kažu da ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo