VUKOVI NAPADAJU KOD NOVOG VINODOLSKOG: / Rastrgali šest konja i psa, postoji li opasnost za ljude?

Iznad Novog Vinodolskog i u šumskom dijelu vinodolske općine ponovno su se pojavili vukovi.

9.2.2017.
11:13
Ilustracija: Comstock Images
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Budući da je u višim dijelovima napadalo dosta snijega, a divljač je u dubokom snijegu dosta lak plijen, jeleni i srne krenuli su niže, prema moru. Za njima su krenuli i vukovi, piše Novi list.

Prije četiri-pet dana harali su na području iznad Pletena, tek kilometar od ceste Novi Vinodolski-Ogulin, gdje su zaklali 35 ovaca te veći broj konja. I proteklih godina vukovi su vrebali na brdima i u šumama udaljenim tek 15-ak minuta vožnje od Novog Vinodolskog.

Približili se naseljima

Ove godine približili su se naseljima. Predsjednik Konjogojske udruge Primorac Mijat Jovanović upozorio je kako je vuk dvaput viđen u blizini Donjeg Zagona kod odlagališta Duplja. Tamo je nađena i strvina konja kojeg su usmrtili vukovi.

'U zadnjih mjesec dana vukovi su zaklali četiri velika grla i dva ždrebeta', rekao je Jovanović dodajući da su vukovi zaklali i psa u zaleđu Novog Vinodolskog.

Lovci iz vinodolske općine procjenjuju da područjem iznad Novog Vinodolskog, Bribira i Triblja hara najmanje jedan čopor od pet, šest vukova. Samotnjaci su još opasniji, upozorili su lovci koji sumnjaju da najviše štete radi nekoliko samotnjaka. Kako objašnjavaju, vuk ima velik radijus kretanja - u jednoj noći bez problema prođe 40 kilometara.

Postoji li opasnost za ljude?

Vuk čovjeka izbjegava, danju ga se rijetko može vidjeti. Obično se pritaji na uzvisini s koje promatra kretanje životinja, a aktivira se noću, objasnili su lovci.

Mještani Batera, Breza i okolnih sela ne žive u strahu od samih vukova, no brinu zbog mogućih posljedica na turizam koji postaje sve popularniji u novljanskom zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Lani sam imao kuću popunjenu sto dana, toliko nemam niti na moru. Ljudi dolaze šetati, voziti bicikl i sigurno nije dobra reklama kad se u šumama oko mjesta pojavljuju vukovi', rekao je iznajmljivač iz Breza, piše Novi list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali