U HRVATSKOJ RADI 10.000 LJUDI IZ SRBIJE: / 'Ovdje su bolje plaće i bolji uvjeti rada. Neugodnosti? Ako nikog ne diraš...'

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Igor Šoban
27.7.2019.
23:11
PIXSELL / ilustracija, Igor Šoban
VOYO logo

Ovih dana je jedan portal za zapošljavanje iz Subotice objavio da u Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9722 državljana Republike Srbije koji uglavnom rade u građevinarstvu, dok sezonci najviše rade u turizmu i ugostiteljstvu.

U istom je tekstu navedeno da, s obzirom na godišnje kvote za zapošljavanje u Hrvatskoj može raditi 53.600 stranaca, od čega je oko 20.000 slobodno ili u postupku. "Dakle, trenutačno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije", stoji u istom tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVAKI DRUGI STRANAC KOJI RADI U HRVATSKOJ JE SRBIN: /

Mladi pizza majstor Nemanja gazdi je odmah postavio tužno pitanje...

Image
SVAKI DRUGI STRANAC KOJI RADI U HRVATSKOJ JE SRBIN: /

Mladi pizza majstor Nemanja gazdi je odmah postavio tužno pitanje...

Roštilj-majstor iz Leskovca u Trogiru

RTL je objavio reportažu o roštilj-majstoru iz Leskovca Branku Stojkoviću (na slici) koji radi u jednom restoranu u Trogiru. Tamo je stigao još u veljači, a planira ondje ostati i nakon završetka turističke sezone.

"25 godina radim ovaj posao, 20 godina sam van kuće. A jesam li u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj svejedno mi je. Ovdje su bolje plaće i bolji su uvjeti rada. A da nisam zadovoljan, ne bi bio tu", kazao je Stojković za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da problema po nacionalnoj osnovi nije imao.

"Nikad nisam imao neugodnosti ni verbalne ni nekih drugih nelagoda, a to ovisi i od tih sezonaca kako se ponašaju na ulici. Ako nikog ne diraš nitko te ne dira", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Skoro 10 tisuća radnika iz Srbije

Vlasnici resotrana u kojem radi kažu da im se angažman radnika iz inozemstva pokazao dobrim rješenjem.

"Zasad imamo dvoje radnika, ali nećemo na tome stati. Uzet ćemo još ljudi. Pokazalo se kao pun podatak, kao pravi radnici su se pokazali i prezadovoljni smo s njima", kaže Roko Puče, glavni kuhar u trogirskom restoranu u kojem Stojković radi kao roštilj-majstor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik restorana Miro Kukanjac kaže kako se već u rujnu počinje pripremati za sljedeću sezonu.

"Imate dovoljno vremena zimi, recimo taj prvi, drugi mjesec praktički je priprema", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici iz Srbije rade većinom u građevinskom sektoru, ali i u turizmu i ugostiteljstvu. Kvote su se nedavno povećale sa 65 tisuća za još tri tisuće dozvola. Predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore u Splitu, Joze Tomaš, nada se da će ubuduće biti odobreno još više kvota za strane radnike. Samo ove godine tržište rada popunjeno je s gotovo 10 tisuća radnika iz Srbije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo