TEŠKO STANJE; Smeće na hodnicima KB Dubrava, a pacijenti tacne s hranom imaju na trbusima: / 'Naravno da pucamo po šavovima'

Osim pacijenata, u KB Dubrava muči se i zdravstveno osoblje jer posla svakim danom ima sve više

29.10.2020.
6:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Već nekoliko dana govori se o stanju i problemima u najvećoj Covid bolnici u Hrvatskoj. O teškoj situaciji zdravstvenog osoblja i pacijenata u KB Dubrava krenulo se govoriti nakon pisma Upravi, a onda je završilo peticijom i navodnim prijetnjama otkazom.

Reporter RTL-a Danas je iz različitih izvora dobio fotografije koje prikazuju teško stanje u zagrebačkoj bolnici u Dubravi. Iz liječničkog sindikata upozoravaju kako je sve što se u Dubravi događa odraz lošeg stanja u zdravstvu.

Na fotografijama s Covid odjela koje je dobio novinar RTL-a vidi se da vreće za smeće stoje na hodnicima dok pacijenti u sobama poslužavnike s hranom drže na trbusima jer nema dovoljno pokretnih stolića.

'Naravno da pucamo po šavovima'

Osim pacijenata, u KB Dubrava muči se i zdravstveno osoblje jer je posla svakim danom ima sve više, ispričala je Ivana Suton iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"Naravno da pucamo po šavovima. Uvjeti su teški, oprema je teška. Mi sada imamo dvije bolnice u jednoj. Kada smo na Covid odjelu moramo biti posebno odjeveni. Vi ste ograničeni zbog opreme, zbog kretanja, zbog vremena koje možete biti unutra. Tamo možete biti samo četiri sata, u ta četiri sata svoje smjene morate odraditi i dati maksimum sebe", kazala je Suton za RTL Danas.

U nekim bolnicama osoblje se presvlači na hladnoći

Zato u vrlo kratkom vremenu moraju obaviti ono što bi se inače radilo cijelu smjenu. Nakon što završe, presvlače se na mjestu punom kutija i s jednom grijalicom. Kako doznaje RTL, u nekim bolnicama nemaju čak ni grijalice pa se presvlače na hladnoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O problemima bolnice Upravi je pisala liječnica iz respiratornog centra te joj je podršku preko peticije pružilo 200 njezinih kolega kojima se navodno prijetilo otkazom. Ministar zdravstva Vili Beroš danas je izjavio kako ne podržava hajku na liječnicu koja je istupila.

Ravnatelj KB Dubrava: 'Autorici pisma nitko nije prijetio'

"Ja sam osobno protiv toga. Osobno ne lovim vještice. Kao što sam rekao jučer, svaka informacija koja je utemeljena i ako je istinita je više nego dobrodošla. Već sam kontaktirao KB Merkur jer je i od tamo došlo pismo i treba provjeriti istinitost i tako postupati", ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je dodao kako je još u ponedjeljak najavio inspekciju, a nakon što je ona provedena, RTL doznaje da su u respiratornom centru KB Dubrava pojačane smjene. Danas se priopćenjem obratio ravnatelj bolnice Srećko Marušić i rekao da se autorici pisma nije prijetilo otkazom.

"Zatražili smo smo provođenje nadzora od Povjerenstva za unutarnji nadzor KB Dubrava. Svrha nadzora nije progon kolegice, već utvrđivanje i otklanjanje mogućih nepravilnosti u radu Primarnog respiratorno-intenzivističkog centra. Autorici pisma nitko nije prijetio i odbacujemo bilo kakvu mogućnost otkaza", napisao je ravnatelj.

Stanje u KB Dubrava je odraz lošeg stanja u zdravstvu

Iz liječničkog sindikata kažu kako je sve što se u Dubravi događa zapravo odraz lošeg stanja u zdravstvu koje seže prije korona-krize.

"Podaci kojima smo baratali prije početka pandemije govore da imamo manjak od oko 2000 liječnika i još dodatno da će u idućih par godina najmanje toliko otići u mirovinu. Mi smo u ovu pandemiju ušli s ogromnim manjkom liječnika i viškom prekovremenih sati", izajvila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Na 90 posto je popunjenost KB Dubrava s Covid bolesnicima. Djelatnici ove bolnice na izmaku su snaga, a dodatne probleme, kako se neslužbeno doznaje, stvaraju i igre prijestolja u samoj bolnici.

Proboj virusa u bolnicu

Nedostatak kadra i težina situacije odgovorni su za to da je na ispomoć u KB Dubrava danas stiglo oko 30 medicinskih sestara i par liječnika iz drugih bolnica u Zagrebu. U KB Dubrava liječi se 225 Covid pozitivnih pacijenata od čega ih je 27 na respiratoru.

Kada su posrijedi respiratori, oni su neslužbeno popunjeni pa će biti dopremljeni iz drugih zagrebačkih bolnica. Danas u poslijepodnevnim satima stigla je dojava da se virus probio na odjel neurokirurgije u KB Dubrava i da su tamo pozitivni jedan liječnik te dvoje specijalizanata.

O prenapregnutosti zdravstvenog sustava govori i podatak da je danas izvan funkcije 385 liječnika koji su ili pozitivni na koronu ili su završili u samoizolaciji.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali