ŠVICARSKI FRANAK

OSTALO JE JOŠ 10 DANA ZA POVRAT PREPLAĆENIH KAMATA: Uskoro zastara za kredite u ‘švicarcima’

Brojnim dužnicima zbog kredita u ‘švicarcima’ još se ne isplati tužiti banke, iako im je za to ostalo 10 dana

Još 10 dana ostalo je do zastare za tužbe zbog preplaćenih kamata u slučaju “švicarac”. Velik broj dužnika koji su konvertirali kredite i dalje nije pokrenuo tužbe, jer se boje riskirati dok Vrhovni sud ne donese odluku o ništetnosti valute, piše Dnevnik.hr.

Maja Gavran pokrenula je tužbu prije tjedan dana. Traži povrat novca zbog preplaćenih kamata i podivljalog tečaja. Bez odluke Vrhovnog suda, odlučila je riskirati i tužiti banku po obje točke prije 13. lipnja zato što je već konvertirala kredit.

“Kod mene, ako zaokružite moj tuženi iznos na 90 tisuća kuna, onda kamata čini 30 tisuća kuna, a valuta čini 60”, rekla je Gavran i dodala kako vjeruje da će sa zateznim kamatama dobiti ukupno 150.000 kuna.

NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA IZ UDRUGE FRANAK KAŽU: ‘Ako ste konvertirali kredite u eure, tužite ih i vratite novac’

POBJEDA UDRUGE FRANAK: Sud odlučio da HNB mora objaviti povjerljive podatke o hrvatskim bankama

Sve ovisi o Vrhovnom sudu

Saborski zastupnik Goran Aleksić savjetuje da oni koji nemaju velik iznos preplaćenih kamata zbog toga i ne moraju tužiti banke.

“Nije kraj svijeta ukoliko netko ne tuži 13.6. najkasnije. U tom slučaju treba pričekati odluku o revizijama banaka i tužiti samo tečaj. Dužnici koji nisu konvertirali kredite, koji su otplatili prije trebaju sad tužiti samo kamatu, čekati revizije banaka i onda tužiti i za tečaj”, kaže Aleksić.

Iz Udruge Franak ističu da rizik tužbe nije velik čak ni u slučaju da Vrhovni sud presudi bankama u korist, jer dužnici mogu povući dio tužbe oko tečaja pa sudski i odvjetnički troškovi neće biti veliki.

DONESENA PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU FRANAK! ‘Sad slijedi tsunami ovakvih odluka’

UDRUGA FRANAK: ‘Presuda suda EU je povijesna za sve dužnike u švicarcima’; BANKE: ‘Ne možemo predvidjeti tečaj’

Banke priželjkuju poraz dužnika

“Na primjer, 90.000 je visina tužbenog zahtjeva. Ako bude negativna presuda i potrošač odluči odmah povući tužbu, u tom trenutku on već ima nastali trošak od 2400 kuna”, objašnjava Sandra Žiga iz udruge Franak.

Banke smatraju da su konverzijom kredita dovoljno obeštetile dužnike i upozoravaju ih kako dosadašnje presude u njihovu korist pokazuju da parnice mogu završiti i porazom dužnika.

“Slobodni smo još jednom napomenuti da će sudski procesi u vezi kredita u CHF biti dugotrajni, složeni, skupi i s neizvjesnim ishodima, kao što je bio slučaj i do sada”, poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

HRVATSKA UDRUGA BANAKA NAPALA UDRUGU FRANAK: ‘Pokušavaju izvršiti nezakonit pritisak na suce’

ŽESTOKA REAKCIJA UDRUGE FRANAK: ‘Običnim pamfetom pokušava se pomoći bankama u pljački građana. Presuda pada na Vrhovnom sudu’

Povratak na Net.hr