ŽESTOKA REAKCIJA UDRUGE FRANAK: / 'Običnim pamfetom pokušava se pomoći bankama u pljački građana. Presuda pada na Vrhovnom sudu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Jutarnji list objavio presudu o slučaju Švicarac u kojoj je Županijski sud u Zagrebu presudio u korist banke,

19.9.2018.
10:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Franak u prilično oštrom priopćenju je reagirala na tekst Jutarnjeg lista o slučaju Švicarac, kojeg nazivaju "običnim pamfletom". Naime, spomenuti list na današnjoj naslovnici piše kako je županijski sudac u Zagrebu presudio u jednome kredite da je valutna klauzula u švicarskih francima bila jasna, razumljiva i uočljiva, pa stoga nema razloga da se utvrdi ništetnom.

"Udruga Franak ima u posjedu tu presudu, i ono što moramo objasniti javnosti jest da senzacionalnim naslovom HANZA medija ponovno pokušava obeshrabriti sve buduće tužitelje, i ponovno pokušava pomoći bankama u njihovim nečasnim rabotama i nemoralnoj pljački hrvatskih građana", navodi Udruga Franak i dodaje kako presuda neće preživjeti reviziju na Vrhovnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju pišu i kako "senzacionalnim naslovom Jutarnji list ponovno pokušava obeshrabriti sve buduće tužitelje, i ponovno pokušava pomoći bankama u njihovim nečasnim rabotama i nemoralnoj pljački hrvatskih građana".

Image
UZBUNA ZA KORISNIKE KREDITA U ŠVICARCIMA, ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU PRESUDIO U KORIST BANKE: /

'Valutna klazula je bila jasna'

Image
UZBUNA ZA KORISNIKE KREDITA U ŠVICARCIMA, ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU PRESUDIO U KORIST BANKE: /

'Valutna klazula je bila jasna'

Presuda je donesena nakon odluke o valutnoj klauzuli

Pišu kako se ne radi o novoj presudi već je ova presuda donesena 3. srpnja 2018. odnosno osam dana prije nego što je Visoki trgovački sud objavio da je valutna klauzula u švicarskim francima ništetna kod svih sam osuđenih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, presudom je utvrđeno da je valutna klauzula razumnjiva pa ne podliže testu potešnost, ali je isto tako presuđeno da se postupak mora ponoviti na prvom stupnju u dijelu vezanom za nepoštenu kamatnu stopu, navode iz Udruge Franak.

'Činjenica jest da je valutna klauzula nepoštena i ništetna'

Navode kako je nevjerojatno što se županijski sud pozvao na ukinutu presudu Vrhovnog suda iz 2015. godine te nije uzeo u obzir da je krajem 2017. Vrhovni sud donio novu presudu o švicarcima i vratio kolektivni sudski postupak na Visoki trgovački sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i kako će ova presuda, ako tužitelj uloži reviziju, pasti na Vrhovnom sudu na temelju presude Visokog trgovačkog suda od 14. lipnja 2018. "Činjenično stanje jest da je valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna u svim ugovorima ugovorenim u osam osuđenih banaka te su svi sudovi u Republici Hrvatskoj vezani odlukom Visokog trgovačkog suda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo