KOSOR: / 'Nema preslagivanja. Ili će ova koalicija voditi Hrvatsku ili idemo na izbore'

U Vladi neće biti preslagivanja, bez obzira na neke najave o tome.

13.4.2016.
9:30
Screenshot N1
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Postojale su dvije informacije, da će HNS prijeći u vladajuću većinu i da će istisnuti Most, a mislim da je to javno demantirao Vrdoljak, jer oni to ni ne mogu napraviti. Drugo, pred nama su lokalni izbori, HNS bi izgubio izbore u mnogim sredinama gdje je najjači kao stranka kada bi eventualno prešao u Domoljubnu koaliciju", kaže Kosor.

"Možda nešto ne štima u odnosima HDZ-a i Mosta, ali ako nešto ne štima, trebaju to riješiti. Mislim da to moraju riješiti bilateralno", rekao je predsjednik HSLS-a, te podsjetio da je ranije rekao da će se "ili resetirati ili ljudima pošteno reći da se ide na nove izbore".

Rekao je i da se HSLS također zalaže za ukidanje dijela županija, što HDZ u potpunosti odbacuje, o čemu je jutros na Hrvatskom raidju govorio i Tomislav Karamarko. Više o tome pročitajte ovdje.

"Ja često imam problem s time da kažem prvi istinu, pa se svi čude. Oko Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i MOST-a sam odmah rekao da ne funkcionira. Mi smo potpisali da će to biti glavno tijelo za međusobnu koordinaciju oko reformi i sadržaja, no zašto se to opstruira je šira tema koju moramo riješiti unutar koalicije", rekao je Kosor na N1.

Zločinački režim moramo jasno osuditi

"Mi taj zločinački režim moramo jasno osuditi, i mi se kao moderna hrvatska država ne možemo oslanjati u niti jednom pogledu na NDH. Što se tiče Jasenovca, HSLS će 22. travnja sudjelovati na komemoraciji, vidim da će sudjelovati i predstavnici romske zajednice, a pozivam i predstavnike srpske i židovske zajednice da zaboravimo na ideološke podjele", rekao je Kosor.

"Vidjeli ste da su i predstavnici HDZ-a imali, mada ne tako jasan stav, ali su rekli da osuđuju zločine u Jasenovcu."

HSLS ne želi da živimo u povijesti, rekao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Sabor više nije samo glasačka mašina"

"Hoće li se pojedinačno dogoditi da neke mjere ne prođu, to je znak demokracije u Saboru. U prošlom je mandatu Sabor služio samo kao glasačka mašina, a sada postoje i neki prijedlozi koji neće proći, a bit će i prijedloga koji će biti inicirani, a da ih je ne inicira sama Vlada. Mislim da je to dobro."

'MOST neće napustiti većinu'

Neće biti napuštanja većine od strane MOST-a, rekao bih da su to vijesti "kiselih krastavaca", kaže Kosor.

"Poznajem kolege iz MOST-a, sigurno neće napustiti bojno polje. Borit će se u toj koaliciji, kao i HSLS, kao i HDZ. HDZ je očekivao da će pobijediti apsolutnom većinom, i da onaj tko je predsjednik stranke bude premijer, ali HDZ je svojom voljom odabrao da ima nezavisnog premijera i da ide u suradnju s MOST-om."

"Svi priznajemo da nije dobro krenulo, ali..."

"Svi priznajemo da nije dobro krenulo, ali tek su prošla tri mjeseca", rekao je, i kaže da ni prošla Vlada nije provela puno reformi koje je obećala.

"Nakić jedan od rijetkih koji uopće nešto predlažu"

O dopunskom zdravstvenom osiguranju kaže da je to za one koji to mogu platiti, a da ne ugrožava one koji ne mogu.

"Moramo pokrpati proračunske rupe, kako ćemo to napraviti? Hvala Bogu da imamo ministra poput ministra zdravstva, koji konkretno nešto predlaže. On je jedan od rijetkih koji trenutačno nešto konkretno predlažu. Dugovi zdravstva su enormni, svi su uvijek o tome govorili, a nisu ništa napravili", rekao je Kosor.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali