'ZBOG MOSTA SMO IZGUBILI MJESEC DANA': / Karamarko nezadovoljan tempom reformi

Image
Foto: screenshot HRT

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada izrazio nezadovoljstvo tempom provedbi reformi.

13.4.2016.
8:48
screenshot HRT
VOYO logo

"Očekivao sam da ćemo početi s reformama brže", kazao je Tomislav Karamarko, no dodao je da dok god Vlada radi na reformama koje vode ka preobrazbi hrvatskog gospodarstva ne vidi razloga da se ona ne održi. Upozorivši da je situacija u zemlji teška i da moraju biti reformska Vlada, poručio je kako dokle god bude rezultata u radu Vlada će bit stabilna i održiva. No, ako rezultata ne bude, nitko nije siguran. Negirao je i medijske spekulacije da razmišlja o preslagivanju parlamentarne većine.

"U ovom momentu ne. Jedino ako dođe do ne znam kakvih tektonskih poremećaja, ali u ovom momentu sigurno ne", kazao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stabilna saborska većina

Upitan o interpelaciji koju je SDP uputio u Sabor i imaju li većinu u parlamentu, rekao je da će je ozbiljno razmotriti te ustvrdio da imaju čvrstu i stabilnu saborsku većinu. "Što se tiče problema s konverzijom kredita i koracima banaka, mi smo na tragu rješenja. Apsolutno ćemo imati svoj prijedlog na tragu rješenja problema vezanih uz kredite u švicarskim francima", kazao je Karamarko i dodao da će razmotriti i ono što oporba ima reći o tome.

Podsjetimo, SDP interpelacijom predlaže da Sabor Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima te da pokrene postupak za izlazak iz dvostranih ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja potpisanih drugim članicama prije ulaska Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interpelaciju o radu Vlade na području radnog zakonodavstva najavio je i predsjednik Narodne stranke – Reformista, saborski zastupnik Radimir Čačić .

Image
KARAMARKO ODGOVORIO SDP-U: /

'Kakav imaju obraz, oni su upropastili Hrvatsku'

Image
KARAMARKO ODGOVORIO SDP-U: /

'Kakav imaju obraz, oni su upropastili Hrvatsku'

Reforme

Image

Najvećom reformom drži otvaranje mogućnosti kvalitetnijih ulaganja i otvaranja radnih mjesta. Najavio je i da će na jesen izaći novi, stimulativan, porezni sustav koji će poduzetnicima dati "vjetar u leđa" ali neće i opterećivati građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebnim drži i kapitaliziranje državne imovine, jer sada u toj imovini imamo više od 30 milijarde eura, koji stoje neiskorišteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potpredsjednik Vlade smatra i da će se prvi rezultati reformi osjetiti nakon nekoliko dobrih investicija, koje su već počele.

"Moramo proći dolinu suza, ali oni koji su najpotrebitiji i socijalno ugroženi to će najmanje osjetiti", poručio je, dodavši da su spekulacije o tome da će Vlada produljiti radno vrijeme i ukinuti plaćenu stranku od pola sata - dezinformacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je najavio da se ide u dodjelu koncesije za luku Gruž, što će osigurati oko dvjestotinjak radnih mjesta. Također, naveo je, zaključen je natječaj za prugu Dugo Selo - Križevci u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna .

"To su znatne investicije u samo prva dva mjeseca Vlade", istaknuo je Karamarko. Dodao je i da su sa strateškim partnerom u završnoj fazi razgovora vezanim uz LNG terminal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje županija

Vezano uz reformu lokalne i regionalne samouprave, Karamarko je rekao da se oko toga neće složit s Mostom.

"Oko županija nećemo se nikako složiti. One su oko 2,9 posto troška državnog proračuna, mogu se digitalizirati i racionalizirati ali njihov broj se neće smanjivati", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kada se ojača gospodarstvo, otvori više radnih mjesta i proračun bude jači - tada neće biti bitan njihov broj. Naveo je i da postoji i povijesni razlog da se ne dira u broj županija.

HDZ-U SE TO NEĆE SVIDJETI: Ministrica najavila smanjivanje broja županija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljakov "poseban izričaj"

Kritike novog predsjednika HSS-a Kreše Beljaka na rad Vlade nazvao je "njegovim posebnim izričajem". Do jeseni će rezultati Vlade biti očiti, drži šef HDZ-a koji je potvrdio da se s Beljakom sastao prošli tjedan te da HSS ostaje u Domoljubnoj koaliciji, a da njega respektira kao predsjednika HSS-a.

Odnose s Mostom Karamarko je ocijenio dobrima. "Sve probleme do sada smo riješili. Reforme su krenule, o svemu što je bitno uspjeli smo se dogovoriti", naglasio je. "Situacija je teška, mi moramo biti reformska Vlada i dok imamo rezultate Vlada je stabilna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VLADA ODUSTALA OD PLANIRANE UŠTEDE: Novac za stranke neće se smanjivati, dobit će još i više!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekome je stalo da se konfrontira na ideološkom planu

Govoreći o prijeporima vezanima uz obilježavanje stradanja u Jasenovcu, Karamarko je rekao da je nekome stalno u interesu da se konfrotira na ideološkom planu. "Mi govorimo o problemima iseljavanja mladih, nezaposlenosti lošem gospodarstvu, a netko nas stalno vraća u ideološke priče", rekao je.

Pozvao je sve one koji nisu u zoni odgovornosti za ovu državu i ovaj narod da prestanu s provokacijama i počnu se odgovorno ponašati. Žrtve "Jasenovca nisu zaslužile da budu politizirane i da se s njima manipulira u dnevnopolitičke svrhe i zato su tamo trebali biti svi", ustvrdio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki režim koji ubija ljude je nakaradan i treba osuditi sve totalitarizme. Neki žele manje poznavati povijest, svi koji ne žele priznati da postoje boljševički komunistički zločini, spomen na njih smatraju povijesnim revizionizmom", rekao je Karamarko.

Nema revizionizma

Odbacio je i optužbe da je u Hrvatskoj na djelu povijesni revizionizam kazavši kako svi koji ne žele priznati da postoje komunistički zločini, kada se to spomene, smatraju to povijesnim revizionizmom i napadom na antifašizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije istina, mi smo antifašisti. I prvi predsjednik i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman bio je antifašista, ali smo isto tako i antitotalitaristi", istaknuo je.

Pljačka policije

O pljački u Heinzelovoj nije želio govoriti - prepušta profesionalcima da odrade svoj posao. Istaknuo je da mu je žao što je do smjena o kojima je govorio došlo tek nakon ovog nemilog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavam sve ljude koji vode MUP da ga konsolidiraju i učine ga respektabilnom kućom sigurnosti", naglasio je Karamarko.

Sindikate pozvao na strpljivost

U vezi s pregovorima Vlade sa sindikatima državnih službi o povećanju osnovice za plaće od šest posto, Karamarko je rekao da su ti razgovori jako potrebni. Podsjetio je i da bivša Vlada nije imala nikakvu komunikaciju s sindikatima, jer ih je bivši premijer Zoran Milanović u svom mandatu na razgovor primio samo tri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez komunikacije nema ni rješenja, a ova Vlada komunicira. Svi moraju biti strpljivi i uporni i ta suradnja s sindikatima će se pospješiti", poručio je.

Nema blokade Srbije

Vezano uz pregovore Srbije o članstvu u EU, Karamarko je negirao da Hrvatska blokira Srbiju na njezinu europskom putu tj. u poglavlju 23. "Ne, sve ovisi o Srbiji koja diktira tempo svojih pregovora. Hrvatska ima neke prigovore oko poglavlja 23 i pitanja instituta univerzalne jurisdikcije, što je za nas neprihvatljivo i to imamo pravo reći. Nadam se da će kolege u Srbiji shvatiti da nam je to neprihvatljivo i da će mijenjati takve zakone", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da Srbija definitivno mora usvojiti standarde EU te da iz Bruxellesa ne postoje pritisci da Hrvatska popusti u svojim zahtjevima.

Na pitanje podržava li Vlada kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, rekao je da o tome nova Vlada nije razgovarala niti im se Pusić obraćala po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi Pusić nismo izabrali, ona je izbor bivše vlade. O tome uopće nismo razgovarali, niti nam se ona obraćala", kazao je Karamarko.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo