NOVE OPTUŽBE NA RAČUN TODORIĆA: / 'Agrokor nas je otvoreno ucjenjivao. Tko nije pristajao na njihove uvjete, ostao bi bez posla'

18.4.2017.
14:17

"Mali proizvođači morali su se zadužiti kako bi nastavili proizvodnju i normalno živjeli. Postoje slučajevi da Konzum nije platio dugove od 8. rujna 2016. godine. Nema nikakvih kamata, zato tražimo otplatu duga. Nema otpisa, mali proizvođači to si ne mogu priuštiti. Za banke se ne bojim, njima plaćaju kamate, zbog kojih je bankama dug i otplaćen", rekao je Jaić.

Objasnio je i zašto su mali proizvođači toliko ustrajali na poslovanju s Todorićem.

"Billa pokriva sedam posto tržišta, oni nemaju prostora uzeti drugi OPG jer imaju dovoljno dobavljača. Svi su išli poslovati s Konzumom jer pokriva veće tržište. Bilo je otvorenih ucjena. Kada netko isporuči robu, prema ugovoru treba proći 30 do 60 dana. Nakon 60 dana, normalno, nije se platilo. Tada bi iz Konzuma malim OPG-ovcima rekli da potpišu nove ugovore od 60 dana, svatko tko na to nije htio pristati, s njim se ugovor raskidao i s njima se više nije poslovalo", tvrdi Jaić.

Dodaje da je bilo i raznih drugih ucjena, za naplatu robe na policama.

"Ako ste htjeli neku bolju poziciju više su naplaćivali. Ako Konzum nije prodao voće i povrće, 50 posto je išlo na otpis OPG-a, dakle ako se roba nije prodala ona bi se bacala, a mali OPG je trebao i snositi dio toga. Kada su ratari svoje žito ili nešto davali u kombinate od Vupika, od Belja isto tako, ali i od Pik Vrbovca, vi ste morali od njih dio svojih potraživanja probijati s njihovim repromaterijalom. Na način da je taj repromaterijal bio skuplji barem 10 do 15 posto, nego što ga je poljoprivrednik mogao kupiti u nekoj poljoprivrednoj apoteci ili negdje slično", priča Jaić za 24 sata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali