'NI LEX AGROKOR NI STANDSTILL NEĆE SPRIJEČITI PROPAST MALIH DOBAVLJAČA': / Čak 10.000 OPG-ova u opasnosti

Image
4.4.2017.
17:39
VOYO logo

Kako je iznio predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Tihomir Jaić, Agrokor je trenutno OPG-ovima dužan oko 1,5 milijardi kuna. Dodao je kako to možda i nije konačan iznos, jer kako je rekao, otprilike toliko duguje i otkupljivačima.

'Bojimo se da će u bilo kojem od ponuđenih modela - standstillu ili lexu Agrokor, mali ostati izigrani i da će ih preko 10 tisuća propasti', kaže Jaić, upozoravajući da unutar standstilla nitko unutar šest mjeseci ne bi mogao naplaćivati svoju robu, što je za OPG-ove neizvedivo. Kod lex Agrokora, pak, spominje se oprost dugova, što veliki sustavi mogu puno lakše podnijeti nego mali, rekao je, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI ŠEF AGROKORA: /

‘Ovo je jedna od najizazovnijih situcija s kojima sam se suočio. Nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti’

Image
NOVI ŠEF AGROKORA: /

‘Ovo je jedna od najizazovnijih situcija s kojima sam se suočio. Nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti’

Čelnik Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić upozorio je kako pri rješavanju krize u Agrokoru, OPG-ove nitko ne spominje, smatra da obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebaju znati u kojem pravcu će nova uprava provoditi politiku prema OPG-ima.

Pita se što će biti s OPG-ima koji su dužni Agrokoru (za repromaterijal) - hoće li i oni biti blokirani i onemogućeni u nastavku rada te kako će se OPG-ovi kojima je Agrokor dužan doći do svoga novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formiranje povjerenstva

Na konferenciji je predloženo formiranje povjerenstva koje bi kontaktiralo s novom upravom Agrokora. Mlinarić je dodao kako strahuju da će cilj nove uprave biti rasprodati dio Agrokorove imovine, a Konzumove police napuniti uvoznom robom.

Upozorava da su se mnogi OPG-ovi zadužili kako bi mogli obaviti proljetnu sjetvu, a zbog novonastale situacije neizvjesno je kako će te dugove vratiti i kako će se moći naplatiti od Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz osnivanje povjerenstva, udruge traže uključivanje države tako da se osiguraju potraživanja malih dobavljača i OPG-ova u visini do 100.000 eura; da im se to isplati kako bi mogli obaviti sjetvu i nadalje isporučivati robu Konzumu da bi uopće mogli preživjeti.

Na pitanje mogu li mali poljoprivredni proizvođači uspostaviti suradnju s nekim drugim trgovačkim lancima, čelnici udruga odgovaraju da je to jako teško zbog sklopljenih godišnjih ugovora koje trgovci već imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogubne okolnosti za OPG-ove

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec predlaže i model prema kojemu bi OPG-ovima dugovi prema državi bili poravnati potraživanjima prema Agrokoru. Govoreći o razlozima zbog kojeg standstill aranžman koji su sklopili Agrokor i banke vjerovnici ne može biti primijenjen na OPG-ove, kazao je da njima jedan dan blokade donosi šest mjeseci kreditne nesposobnosti, što je za njih pogubno, prenosi N1.

Ministarstvo poljoprivrede, pak, pozvao je na oblikovanje nove poljoprivredne politike koja bi bila manje osjetljiva na poteškoće dominantnih gospodarskih sustava u toj branši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo