GLOBALNA KRIZA / Mrak Taritaš ukazala na golemi problem: 'Značajno zaostajemo za ostalim zemljama, čak i nekim manje sunčanim'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Anka Mrak-Taritaš upozorila je da Hrvatska trenutno koristi manje od 10 posto solarnog potencijala

21.4.2023.
17:59
Patrik Macek/Pixsell
Play logo

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš nije uspjela uvjeriti zastupnike HDZ-a da prihvate njezin prijedlog Rezolucije o klimatskoj i okolišnoj krizi čijim bi se prihvaćanjem pozvalo Vladu i ministarstva da ubrzaju potrebne korake za zaustavljanje globalnog zatopljavanja.

Mrak Taritaš podsjetila je da je Europski parlament, krajem 2019., prihvatio rezoluciju kojom je proglasio klimatsku i okolišnu krizu te pozvao Europsku komisiju, države članice i sve globalne aktere da hitno poduzmu odgovarajuće mjere potrebne za borbu protiv opasnosti vezano uz to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIT ĆE JOŠ GORE /

Zbog globalnog zatopljenja, čovjek je promijenio čak i Zemljinu os te trajanje dana, ali zastrašujući trend ide dalje...

Image
BIT ĆE JOŠ GORE /

Zbog globalnog zatopljenja, čovjek je promijenio čak i Zemljinu os te trajanje dana, ali zastrašujući trend ide dalje...

Matak Taritaš: Hrvatska koristi manje od 10 posto solarnog potencijala

Ističući da su i obnovljivi izvori energije okosnica Zelenog plana EU i tranzicije na klimatski neutralnu ekonomiju, upozorila je da Hrvatska trenutno koristi manje od  10 posto solarnog potencijala. "Značajno zaostajemo za ostalim zemljama, čak i nekim manje sunčanim nego mi", kazala je.

EU je, dodala je, prošle godine prihvatila strategiju za korištenje solarne energije, zajedno sa nizom preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka i ubrzanje postupka ishođenja dozvola i priključivanja na mrežu.

Također, prihvatila je i direktivu koja obvezuje Hrvatsku da poduzme određene korake po tom pitanju, među ostalim, da države članice moraju osigurati uvođenje odgovarajućih uređaja za iskorištavanje solarne energije. Vlada je, kaže, u međuvremenu po tom pitanju donijela neke strategije, ali nema akcijskih planova vezanih uz to. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je i da kad se u Europskom parlamentu izglasavala Rezolucija o klimatskim promjenama, nitko od HDZ-a nije glasao nju, osim Dubravke Šuice. "Mislim da je apsolutno jasno što HDZ misli i o borbi protiv klimatskih promjena", ocijenila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkan (HDZ): Vlada postupa u skladu s međunarodnim obvezama

HDZ-ov Jure Brkan smatra pak da taj prijedlog rezolucije nije nešto toliko nužno i bitno i što će spasiti i zaustaviti klimatske promjene.   

Istaknuo je i da je Vlada u svom negativnom mišljenju o njoj navela da sve što Mrak-Taritaš navodi u prijedlogu rezolucije već jest neupitan dio smjera djelovanja Vlade i svih nadležnih ministarstava. Također, Vlada napominje da Hrvatska postupa u skladu sa obavezama koje za nju proizlaze iz međunarodnih ugovora, neovisno o postojanju rezolucije Hrvatskog sabora te i da Hrvatska neupitno podržava klimatsko djelovanje EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkan je podsjetio i da je Vlada, među inim, donijela Strategiju nisko ugljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050., donijela je i integrirani nacionalni energetski i klimatski plan za razdoblje od 2021. do 2030. kao i Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama do 2040., s pogledom  na 2070.

Play logo

U tijeku je i izrada akcijskih planova za svaku od strategija, dodao je. Oporbeni klubovi ustrajni su u mišljenju da bi Hrvatski sabor trebao donijeti tu rezoluciju jer je to pitanje koje je važno za sve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Benčić (Možemo) poručila je da Mrak-Taritaš na tom prijedlogu ne skuplja političke poene, ne inzistira da se usvoji u predloženom obliku niti da bude njezin prijedlog. "Od svega je bila spremna odustati da bi se dobio konsenzus. I to je odbijeno", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo