ČEKA NAS PAKAO / Povrh globalnog zatopljenja, vraća se El Nino: 'Uz njega, ekstremne vrućine 2021. i 2022. izgledat će beznačajno'

Image

Prve prognoze sugeriraju da će se El Niño vratiti tijekom 2023. godine, a na sjevernoj zemljinoj hemisferi posljedice ćemo osjetiti 2024.

18.1.2023.
8:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Povratak klimatskog fenomena El Niño tijekom ove godine uzrokovat će snažan porast globalnih temperatura i dovesti do neviđenih toplinskih valova, upozorili su znanstvenici.

Prve prognoze sugeriraju da će se El Niño vratiti tijekom 2023. godine, pogoršavajući ionako ekstremne vremenske uvjete diljem svijeta i čineći vrlo vjerojatnim da će svijet prijeći 1,5 stupnjeva Celzija zagrijavanja iznad predindustrijske razine. Najtopliju godinu u zabilježenoj povijesti - 2016. - potaknuo je veliki El Niño, piše The Guardian.

Prirodna oscilacija

To je dio prirodne oscilacije potaknute temperaturom oceana i vjetrovima u Pacifiku, koji se kreće između El Niña, njegova hladnijeg pandana La Niñe i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine vidjeli smo neobičan niz posljedica La Niña. Već sad se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022., koju globalni skupovi podataka rangiraju kao petu ili šestu najtopliju godinu u povijesti. Ali El Niño se javlja tijekom zime na sjevernoj hemisferi i potrebno je nekoliko mjeseci da se osjeti njegov učinak zagrijavanja, što znači da je vjerojatnije da će se 2024. postaviti novi globalni temperaturni rekord.

El Nino će nas gurnuti preko ruba

Staklenički plinovi koje emitiraju ljudske aktivnosti do danas su povisili prosječnu globalnu temperaturu za oko 1,2 stupnja. To je već dovelo do katastrofalnih učinaka diljem svijeta, od velikih toplinskih valova u SAD-u i Europi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, u kojima su stradali milijuni ljudi.

"Vrlo je vjerojatno da bi nas sljedeći veliki El Niño mogao odvesti preko granice od 1,5 stupnjeva. Vjerojatnost da će prva godina u sljedećem petogodišnjem razdoblju biti na 1,5 stupnjeva sada je oko 50:50", rekao je profesor Adam Scaife, voditelj dugoročne prognoze u UK Met Officeu, te nastavio: "Znamo da će utjecaji El Niña postati jači i to treba dodati učincima samih klimatskih promjena koji neprestano rastu. Ako spojimo te dvije stvari, vjerojatno ćemo imati neviđene toplinske valove tijekom sljedećeg El Niña."

Iako je jasno da će El Niño pojačati ekstremne vremenske uvjete, znanstvenici još raspravljaju o stupnju pogoršanja. Profesor Bill McGuire s University Collegea u Londonu kaže: "Kada El Niño stigne, ekstremno vrijeme koje je vladalo 2021. i 2022. postat će beznačajno." Profesor Tim Palmer sa Sveučilišta u Oxfordu rekao je sljedeće: "Korelacija između ekstremnog vremena i globalne prosječne temperature nije toliko jaka, ali termodinamički učinci klimatskih promjena učinit će anomalije izazova El Niño ekstremnijima."

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču