MOŽEMO LI 15. VELJAČE OČEKIVATI POPUŠTANJE MJERA I KOJIH? / Plenković se danas sastaje sa Znanstvenim savjetom

Koje bi mjere točno trebale popustiti i u kojoj mjeri, još uvijek se ne zna

10.2.2021.
8:14
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas se održava sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj će se razgovarati o najavljenom popuštanju mjera do kojega bi trebalo doći 15. veljače.

Podsjetimo, iz Vlade i Stožera su najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i koronabrojke koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera.

No, koje bi mjere točno trebale popustiti i u kojoj mjeri, još uvijek se ne zna.

Oreščanin: Vjerujem da je moguće sve otvoriti, ali...

“Ne očekujemo ništa. Ti Znanstveni savjeti, te sjednice Stožera i Vlade su kao kad Forest Gump uzima čokoladice iz bombonijere – nikad se ne zna što će izvući. Mi smo naše zahtjeve rekli vrlo jasno i oni se uopće ne odnose na epidemiološke mjere. One se odnose na gospodarske mjere. Ne želimo da neke djelatnosti budu diskriminirane, tražimo pravedno obeštećenje za sve koji su zatvoreni ili imaju veliki pad poslovanja zbog pandemije i tražimo da isplate budu pravovremene. S obzirom na brojeve koje imamo zadnjih 20-ak dana, vjerujem da je moguće sve otvoriti. Ali, s druge strane, imamo situaciju u Njemačkoj i nove sojeve koji sve zatvaraju…”, rekao je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika za Index.

“Mi smo poduzetnici, nismo epidemiolozi. Stožer najbolje zna što je najbolje za zdravlje građana, ali isto tako vlada mora znati što je najbolje za ekonomski opstanak građana. Mi smo tu da ih upozorimo ako donose nedosljedne i nekvalitetne mjere, da im kažemo da te mjere moraju biti bolje”, kazao je Oreščanin.

“Ne možete nas držati na 4000 kuna crkavice i da se pitamo hoćemo li doživjeti sljedeći mjesec dok vi imate sve što hoćete. Ako nedostaje novaca, smanjite plaće svim pročelnicima, načelnicima, županima, pomoćnicima, ministrima i premijeru na 4000 kuna. Svaki mjesec će ostati sto ili 200 milijuna kuna koje onda možete dati gospodarstvu za plaće”, zaključio je Oreščanin.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali