KAFIĆI I TERETANE NE RADE, PUTOVATI SE NE SMIJE, NA SLJEMENU SE STVARAJU GUŽVE: / Sve je to zbog jednog zacrtanog cilja

Image

Dok susjedi i uz policijski sat imaju lošije rezultate, broj oboljelih u Hrvatskoj pada

9.2.2021.
20:00
VOYO logo

Spustili smo brojke oboljelih, hospitaliziranih i umrlih u danu, zaraza se sporije širi, no još nije vrijeme za opuštanje. Otvorili smo bazene i sportove na otvorenom i dobili gužve na Sljemenu i Krapinskim toplicama.

''U bazenu je klor koji ubija svaki virus, a prostorija je vlažna, jer isparava i to je onda puno manji rizik'', rekao je Načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere se stalno krše

Kave se smiju piti, ali samo ako su za van.

''Nikakav problem nije što smo mi zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti i obeštetiti kako treba'', rekao je ugostitelj Marin Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA KOJE ZEMLJE EUROPE ĆE VAM TREBATI COVID PUTOVNICA? /

Sve je izvjesnije - putovanja će nam postati još veći izazov

Image
ZA KOJE ZEMLJE EUROPE ĆE VAM TREBATI COVID PUTOVNICA? /

Sve je izvjesnije - putovanja će nam postati još veći izazov

''Sada kad je situacija bolja, mahom ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega. E, pa ne može to tako, to tako ne ide'', kazao je premijer Andrej Plenković.

Mjere su kršili i suci i političari i obični građani, no za to je sve postojao valjan razlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sveti Vlaho je dakle tradicija, koja uz jedan dobar okvir kakav je i postavljen ne bi imalo smisla je po prvi puta u povijesti i prekinuti'', rekao je Božinović o održavanju Feste sv. Vlahe.

''Između svakog pojedinca je postojala distanca, nosile su se maske, nije bilo fizičkog kontakta i Gradska groblja su tako omogućila pridržavanje epidemioloških mjera'', komentirao je ministar Vili Beroš o sprovodu Miroslava Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke su super, ali popuštanja nema

Kad se iz protesta otvorila jedna teretana, vlasnik je u lisicama prepraćen u policiju. Mora platiti 30 tisuća kuna, a i noć je proveo iza rešetaka.

Opustili su se i mladi pa su ubrzo i rastjerani jer još nije vrijeme za opuštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu nema riječi o organiziranoj zabavi. To su zabave koje su se događale tijekom cijele korone i uvijek su studenti bili i bit će, ja vjerujem, i večeras u velikom broju'', rekao je student Neno Barović.

I bili su, ali popuštanja nema. ''Mjesta za popuštanje nema. Moramo oprezni biti i dalje. Ponavljam, među najliberalnijim smo zemljama u Europskoj uniji'', kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok susjedi i uz policijski sat imaju lošije rezultate, broj oboljelih u Hrvatskoj pada. I bio bi to odličan razlog za otvaranje gospodarstva da se nije pojavio novi brzošireći soj, koji je već ušao u 70 zemalja, ali ne i u Hrvatsku.

''Treba uzeti u obzir i činjenicu, a to ne naglašavamo zato da bi neke plašili tom informacijom, ali da su novi sojevi virusa, i britanski i južnoafrički, u zemljama koje se nalaze u našem susjedstvu, isto tako treba uzeti u obzir i trenutni, vjerujem zastoj u cijepljenju'', govorio je u siječnju ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo cijepljenje AstraZenecom

U međuvremenu se možda pojavio još jedan novi soj, tzv. slovenski, ali zato sada cijepimo i AstraZenecom. Dobili smo 16.800 tog Oxfordskog cjepiva koje se poput Moderninog i Pfizerovog daje u dvije doze, samo je ovdje poželjan dulji razmak između doza.

''Zbog toga ćemo mi u Hrvatskoj dati preporuku da se naši cijepljenici cijepe 8 d 12 tjedana nakon prve doze'', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pojedinim zemljama ono se neće davati starijima od 65 godina, no u Hrvatskoj hoće.

''Poznato vam je da se cjepivo Pfizer i Moderna deklariraju kao 90 % učinkovita, a AstraZeneca se deklarira kao nešto više od 60 % učinkovitosti, ali 100 % za hospitalizaciju i teže slučajeve ti podaci nisu izravno usporedivi iz razloga što su i ispitivanja provedena na različitim ispitanicima i u različitim uvjetima'', rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A već postavljeni cilj je uspješna turistička sezona.

''Mi danas više manje znamo otprilike što nam treba za sigurnu turističku sezonu. A to ukazuje na važnost spuštanja, i daljnjeg spuštanja ovih brojeva'', izjavio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad je u Hrvatskoj cijepljeno 60 000 ljudi, što je jedan i pol posto stanovništva. Nastavimo li cijepiti ovim tempom imunitet bi - samo cijepljenjem - mogli steći tek za sezonu 2023, piše RTL.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo