MOJ ŽIVOT U LONDONU: / 'Jednosobni stan plaćam 10.000 kn bez režija. No, listao sam katalog hrvatskog dućana i cijene su čak i veće nego tu...'

Razgovarali smo s grafičkim dizajnerom Markom koji živi i radi u Londonu o tome kakvi su troškovi života u engleskoj prijestolnici

2.4.2021.
14:13
Play logo

Troškovi života u Hrvatskoj i prije korona-krize bili su dosta visoki. To znaju svi koji svakoga mjeseca plaćaju režije, stanarinu i obavljaju špeceraj. Pandemija stanovništvu ne ide na ruku jer su, primjerice, cijene hrane i pića porasle. Početkom 2021. digle su se cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na prosinac 2020.

Portal RTL-a prenio je da je povrće skuplje za 4,7 posto, šećer, med, džem, čokolada i slatkiši za 3,4 posto, masti i ulja 2,8 posto, voće 2,4 posto, kava 1,8 posto, bezalkoholna pića 1,4 posto, sokovi i mineralna voda 1,1 posto, kruh i žitarice jedan posto, dok su mlijeko, jaja i sir poskupjeli 0,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mesa, njegova cijena otišla je gore za 0,7 posto. Jedino što je palo jest cijena ribe pa je ona niža za 0,6 posto. Inače, podaci Eurostata pokazali su da su Hrvati na vrhu ljestvice po trošenju na hranu. Tako nam mjesečno na špeceraj ode 148,3 eura.

Image
MISIJA: PREŽIVJETI U HRVATSKOJ: /

Kolika je plaća dovoljna? Građani spominju cifru o kojoj mnogi mogu - samo sanjati

Image
MISIJA: PREŽIVJETI U HRVATSKOJ: /

Kolika je plaća dovoljna? Građani spominju cifru o kojoj mnogi mogu - samo sanjati

Svakog mjeseca 'kratki' smo za oko 30 eura

Po pitanju stanovanja i režija, Hrvati mjesečno potroše gotovo 1000 kuna (131,6 eura), dok nam na ostale troškove, poput prijevoza ode 75 eura ili 35 eura na odjeću. Kada su posrijedi plaće u Hrvatskoj, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je iznos prosječne mjesečne plaće isplaćene po zaposlenome u pravnim osobama tijekom studenoga 2020. iznosio 6863 kune. Iznos prosječne bruto plaće po zaposleniku u istom razdoblju bio je 5799 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temu "preživljavanja u Hrvatskoj" Net.hr je već pisao pa smo izračunali da je više od polovice zaposlenih građana svakog mjeseca "prekratko" 30-ak eura kada je u pitanju namirivanje troškova. Ovoga puta, zanimalo nas je koliki su troškovi života u državama čiji je standard puno bolji nego u Lijepoj našoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki su troškovi života u Londonu i s koliko se mjesečno funti može preživjeti u britanskoj prijestolnici, otkrio nam je 42-godišnji Marko.

Hrana jeftinija nego u Hrvatskoj

Dizajner iz Hrvatske već godinu i pol dana živi i radi u Londonu. Zaposlen je u agenciji koja se bavi stvaranjem sadržaja za društvene mreže te uglavnom radi na eBayu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Pitali smo Marka je li Velika Britanija, s obzirom na primanja stanovnika, skupa za život. Marko kaže da "skupoća" ovisi o mjestu prebivališta te da je London generalno skup za život. Poslao nam je i usporedbe cijena u raznim trgovačkim lancima u Velikoj Britaniji iz 2020. i 2021. godine.

"Usluge su ovdje skupe pa čak i restoranske. No, cijene kućanskih potrepština uglavnom su iste kao u Hrvatskoj. Možda čak i nešto niže. Vidio sam cijene hrane u katalogu jednog hrvatskog trgovačkog lanca pa zamjećujem da se u Hrvatskoj dogodio porast. Partner i ja mjesečno na hranu i potrepštine za dom potrošimo od 140 do 170 funti. Ovdje je većina hrane jeftinija. Lani je prosječna godišnja plaća u Velikoj Britaniji bila oko 38.000 funti prije oporezivanja, što je iznos od oko 2482 funte mjesečno", govori Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Budući da je uslijedila pandemija, nije imao prilike jesti u puno restorana u Londonu, no kaže da su cijene u restoranima visoke. Ipak, otkriva, u "jeftinim rupama" obroci se mogu platiti do šest funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke cijene najma i nekretnina: 'Jednosobni stan plaćamo 10.000 kuna'

Tijekom korona-krize cijene kvadrata u Hrvatskoj su skočile, osobito u Zagrebu. Unazad nekoliko godina, porasla je i cijena najamnine stanova. Budući da London slovi kao izrazito skup grad, pitali smo Marka koliki je iznos rente koju on plaća i jesu li cijene nekretnina otišle u nebesa kao kod nas. Preračunato u kune, Marko za jednosoban stan u Londonu mjesečno mora izdvajati 10.000 kuna.

"Potpuno novi jednosoban, ali namješten stan, s velikim balkonom, smješten u novom naselju istočnog Londona mjesečno plaćamo 1210 funti, što je iznos od 10.000 kuna. U cifru ne ulaze režije pa tako za struju izdvajamo oko 40-50 funti, za vodu oko 30, 50 za toplu vodu i podno grijanje, te oko 30 funti za internet. Tu je i porez 'Council tax', što ovisi o dijelu grada, veličini stana i o tome jeste li samac. Plaća se 10 mjeseci i mjesečno iznosi 130 funti, što je za nas godišnje 1304 funte", govori Marko.

shimmer fallback
shimmer fallback

Za sada, naš sugovornik i njegov partner žive samo od Markove plaće. Bez obzira na to, kaže da "ne krpaju kraj s krajem". Dodaje da on prima plaću koja je debelo ispod prosjeka, ali da je prvu povišicu dobio nakon godine dana, u bruto iznosu od 1500 funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta tvrtki ovdje, baš kao i moja, svakih šest mjeseci zaposlenicima daju povišice. Naravno, po zasluzi", priča nam 42-godišnjak.

Cijene najma u krizi pale, a cijene kvadrata porasle

Cijene stanova i kuća za najam su u nekim dijelovima Londona čak i pale, otkriva nam Marko pa navodi da je primjerice došlo do pada u istočnom i jugoistočnom dijelu. Kada je u pitanju cijena kvadrata, kaže da su one narasle pa tako navodi da je na jednoj stranici pročitao da je cijena jednog kvadrata u Engleskoj oko 2950 funti. Napomenuo nam je da su cijene nekretnina u Londonu skuplje u usporedbi s manjim mjestima i selima.

"Dosta ljudi unajmljuje, pogotovo mlađi, ali dosta ih i posjeduje nekretninu, čak i više njih! Zbog trenutačne situacije, nema poreza za kupnju nekretnine (tzv. 'Stamp Duty') koji je između dva i 12 posto cijene nekretnine. U nekim dijelovima grada cijene najma su pale. Do prosinca 2020. živjeli smo u potpuno novom stanu u zapadnom Londonu u Zoni 4 i plaćali 1450 funti mjesečno, što je uključivalo sve režije, ali ne i 'Council tax' koji je iznosio oko 135 funti za 10 mjeseci. Tada smo se preselili isto u novi i veći stan u Zoni 3, s balkonom. Stan se nalazi u mirnom kvartu bez prometa. Prije selidbe saznali smo da naš najmodavac planira dignuti cijenu rente za oko tri posto, što je izazvalo revolt. Oni koji su se pobunili su ostali na istoj cijeni ili minimalno korigiranoj, vjerojatno jer je u pitanju popularniji zapadni London", kaže nam Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče prodaje nekretnina, ističe da su cijene porasle te pretpostavlja da je jedan od razloga što do listopada 2021. nema poreza na nekretnine. "Oni koji imaju novac, mogu sada kupiti nekretninu pa uštedjeti barem na tome", veli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stroga korona ograničenja: 'Tko izađe iz zemlje čeka ga kazna od 5000 funti'

S obzirom na to da je Velika Britanija bila u dugom lockdownu zbog velikog broja oboljelih, hospitaliziranih i umrlih od koronavirusa, stranih turista tijekom 2020. tamo nije bilo. Marko nam priča da je na snazi bila zabrana kretanja izvan mjesta svog prebivališta pa je bilo teško računati i na domaće turiste.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

"Trenutno je na snazi zabrana putovanja izvan države i kazna za prekršitelje iznosi 5000 funti. To vrijedi do kraja lipnja pa pretpostavljam da će i ova godina biti slična prošloj kada je u pitanju turizam. Jedino je dobro što je program cijepljenja prilično brz i već je prvom dozom cijepljeno 30 milijuna ljudi, dok je gotovo njih tri milijuna primilo drugu dozu cjepiva. Zato se nadamo da dodatnih zaključavanja nakon ljeta neće biti.

Aktivnosti na otvorenom na snazi su od 29. travnja, a pubovi i restorani počinju s radom 12. travnja. Naravno, samo na otvorenom dok bi od 17. svibnja restorani goste primali i u zatvorenom, kao i kafići. Otvorit će se i kina i kazališta, kao i hoteli. Možda će dopustiti i putovanja izvan države, zadnja faza svih ograničenja na snazi bi trebala biti do 21. lipnja. No, svi datumi su podložni promjeni u slučaju da brojke ponovno krenu rasti. Trenutačno su obuzdane zbog lockdowna koji je stupio na snagu još prije Božića", komentirao je Marko.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo