'TREĆI VAL NAM NE GINE': / U Hrvatskoj je pronađen zarazniji britanski soj koronavirusa, zaraženo je i dijete od 3,5 godina

Image
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije

10.2.2021.
9:33
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva.

Prema navodima Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

Uzorci iz Brodsko-posavske županije i Zagreba

U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak i to - 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Image
MOŽEMO LI 15. VELJAČE OČEKIVATI POPUŠTANJE MJERA I KOJIH? /

Plenković se danas sastaje sa Znanstvenim savjetom

Image
MOŽEMO LI 15. VELJAČE OČEKIVATI POPUŠTANJE MJERA I KOJIH? /

Plenković se danas sastaje sa Znanstvenim savjetom

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a, navodi Ministarstvo zdravstva.

'Treći val nam ne gine'

“To je očekivana vijest. Virusi ne znaju granice i oni se šire. To znači da očekujemo treći val, prvi je bio prošlog proljeća, drugi smo imali ovu zimu i treći sad. Britanski soj je zarazniji, što je velika opasnost da će se širiti. To je sad utrka s vremenom, trebamo što prije procijepiti ljude, da spriječimo virus da se širi. Treći val nam ne gine”, rekao je liječnik Danko Pušćenik za N1.

Dodao je da se o virusu i dalje puno uči, ali da je ključ u pridržavanju epidemioloških mjera, održavanju distance i nošenju maski.

“Upoznati smo da se ljudi opuštaju, misle da virus više nije među nama, a virus je i dalje među nama”, rekao je Pušćenik.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču