TROŠKOVI ODLETJELI U NEBO / Ministarstvo gospodarstva za Net.hr o divljanju cijena: Rješenje za građevinare već postoji...

Iz Ministarstva Tomislava Ćorića tvrde da imaju saznanja o problemima građevinara zbog porasta cijena građevinskog materijala, ali smatraju da postojeće odredbe u zakonima već sadrže rješenje za te probleme

2.9.2021.
15:29
Duško Jaramaz/PIXSELL, Davorin Višnjić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo gospodarstva, na čijem čelu je ministar Tomislav Ćorić, u odgovoru na upit Net.hr-a tvrdi kako zakoni već nude rješenja za tešku situaciju u kojoj su se našli građevinari zbog velikog porasta cijena građevinskog materijala na svjetskom tržištu što se događa u iznimno neugodnom trenutku za Hrvatsku zbog toga što se tek treba zahuktati obnova u potresima pogođenim područjima - u Zagrebu i na Baniji.

Podsjetimo, prema podacima koje smo dobili iz HGK cijena sto kilograma bakra u godinu dana porasla je sa 617 na 832 eura, a aluminija s 242 na 333 eura, dok su drastično porasle i cijene čelika i željeza. Prema riječima gospodarstvenika, cijena kubika daske je s 1250 kuna porasla na 3500 kuna.

'U zakonima već postoje rješenja za probleme građevinara'

Iz Hrvatske gospodarske komore upozoravaju da zbog tog rasta cijena građevinskog materijala građevinari već neke projekte izvode s gubicima jer su radovi ugovoreni po nižim cijenama. Od Vlade su zatražili tumačenje odredaba Zakona o javnoj nabavi jer tvrde da taj zakon u postupcima koji su u tijeku i u ugovorima koji će tek biti sklopljeni daje mogućnost izmjene cijena, dok kod već sklopljenih ugovora Zakon omogućava određeni stupanj fleksibilnosti kako bi se ugovor prilagodio novonastaloj situaciji, odnosno povećanju cijena. "U osnovi, radi se o nastanku više sile u ugovornim odnosima", ističu iz Komore.

Iz Ministarstva gospodarstva su nam odgovorili kako troškovi gradnje "uvjetovani cijenom rada i cijenom materijala bilježe znakovit rast već od 2019. kad su povećani za 4,5 posto" u odnosu na 2018. godinu", te navode da su u 2020. troškovi dodatno porasli za 5,9 posto. Kada se uspoređuju troškovi iz 2015. i 2020. godine, taj je rast 11 posto, a u Ministarstvu očekuju nastavak rasta i u 2021. godini.

Navode kako imaju saznanja o problemima građevinara zbog porasta cijena građevinskog materijala, ali smatraju da postojeće odredbe u zakonima već sadrže rješenje za te probleme.

'Nisu potrebni novi postupci javne nabave'

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ima saznanja o problemima koji se pojavljuju u praksi zbog porasta cijena građevinskog materijala, uključujući probleme koji se pojavljuju prilikom izvršenja ugovora o javnoj nabavi, ali se ocjenjuje da Zakon o javnoj nabavi sadrži odredbe koje su primjenjive za rješenje navedenih problema. Tijekom izvršenja ugovora, javni naručitelji mogu biti suočeni s okolnostima koje nisu mogli predvidjeti u trenutku dodjele ugovora te je u tom slučaju moguć određeni stupanj fleksibilnosti kako bi se ugovor prilagodio novonastalim okolnostima bez provođenja novog postupka nabave. Zakon o javnoj nabavi sadrži mehanizme koji su primjenjivi u konkretnoj situaciji", stoji u odgovoru Ministarstva te navode konkretne odredbe koje su primjenjive u tim slučajevima.

"Za izmjene već sklopljenog ugovora o javnoj nabavi, relevantne su određene odredbe ZJN 2016 (članci: 315.-321.), a vezano uz navedenu problematiku načelno je primjenjiv članak 317. Zakona o javnoj nabavi te odgovarajuće odredbe Zakona o obveznim odnosima (primjerice: članci 626, 627. ZOO-a, i sl.). Naručitelj mora utvrditi ispunjenje propisanih uvjeta za izmjenu ugovora u konkretnom slučaju i na njemu je teret dokaza da su okolnosti ispunjene (članak 301. stavci 1.-3. ZJN 2016).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Klizna skala, valutna klauzula, indeksna klauzula…

U odnosu na postupke javne nabave koji su u tijeku i ugovore koji će tek biti sklopljeni, članak 315. ZJN 2016 daje mogućnost naručitelju, uvažavajući aktualnu situaciju koja se odnosi na veliki porast cijena građevinskih materijala te industrijskih sirovina, da u dokumentaciji o nabavi pojedinog postupka javne nabave, za svaki konkretan slučaj nabave propiše način izmjene cijene (klizna skala; valutna klauzula, indeksna klauzula, i sl.) te umanji ili ukloni sve potencijalne rizike koji su naprijed navedeni", stoji u odgovoru Ministarstva.

Ističu i da Ministarstvo "ne može ulaziti u pojedini ugovorni odnos između naručitelja i ugovaratelja, već sukladno svojim nadležnostima pruža stručnu pomoć dionicima u sustavu javne nabave vezano za primjenu Zakona o javnoj nabavi i njegovih podzakonskih propisa".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali