MINISTAR ZDRAVSTVA O SKUPIM LIJEKOVIMA: / 'Svi oboljeli s indikacijama dobit će inovativne lijekove'

Ministar zdravstva kaže da je uplatni račun, na koji je dosad uplaćeno tek nešto više od 27.000 kuna, samo jedan od oblika prikupljanja novca za inovativne lijekove.

18.1.2018.
12:11
PIXSELL, Petar Glebov
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada će svim oboljelima koji imaju indikacije za terapiju inovativnim lijekovima omogućiti da te lijekove i dobiju, poručio je u četvrtak ministar zdravstva Milan Kujundžić, nakon što je objavljena informacija da je otvoreni račun Ministarstva zdravstva za prikupljanje donacija u tri tjedna skupio tek nešto više od 27.000 kuna, što nije dovoljno niti za jednu dozu inovativnih lijekova.

"Vlada će naravno, kao i do sada, za sve one koji imaju stručnu, znanstvenu i empirijsku indikaciju dati lijekove, kao što je dala za neuroblastom i spinalnu mišićnu atrofiju", izjavio je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

"Treba senzibilizirati farmaceutsku industriju"

Ministarstvo zdravstva otvorilo je krajem prosinca uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a na njega pravne i fizičke osobe mogu uplaćivati donacije za nabavu lijekova za spinalnu mišićnu atrofiju i neuroblastom. Zasad je prikupljeno malo više od 27.000 kuna, a samo jedna doza Spinraze (za liječenje spinalne mišićne atrofije) košta 640.000 kuna, dok jedna doza Dinutuximaba beta za liječenje neuroblastoma stoji 350.000 kuna.

Ministar ističe da je uplatni račun samo jedan od oblika prikupljanja novca za inovativne lijekove. "Za sada je to malo, ali vjerujem kada se i mediji uključe u pozitivnom smislu, da će onda više ljudi biti senzibilizirano i da će biti veća uplata", rekao je Kujundžić.

Dodao je kako bi i farmaceutsku industriju trebalo pokušati senzibilizirati da participira i pokrije dio troškova skupog liječenja inovativnim lijekovima.

Ministarstvo nema veze s ograničenjem isporuke vode u Splitu

Kujundžić je opovrgnuo informacije nekih medija da se Ministarstvo zdravstva bavi postupkom koji je pokrenut protiv splitskog Vodovoda i kanalizacije zbog ograničenja u isporuci vode Splićanima tijekom prošle godine.

To je u nadležnosti Državnog inspektorata, a kako je pitka voda vrlo značajna, mora se tražiti odgovornost za taj slučaj, poručio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali