TRŽIŠTE NEKRETNINA

MARIĆEVA POREZNA REFORMA: Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Ministar financija, Zdravko Marić, jučer je predstavio sveobuhvatnu poreznu reformu prema kojoj bi prodaja i kupnja nekretnina za neke kategorije građana, od 1. siječnja 2017. mogla biti prilično lakša i jeftinija.

PRVA SJEDNICA NOVE VLADE: Predstavljena velika reforma poreznog sustava, pogledajte što se sve mijenja!

Jedan od ciljeva sveobuhvatne porezne reforme je i oživljavanje tržišta nekretnina koje se još uvijek nije oporavilo od udara recesije. Prema predloženim promjenama koje je sažela Slobodna Dalmacija, građani koji razmišljaju o prodaji ili kupnji stana mogli bi proći jeftinije.

IZRAČUN NOVIH PLAĆA: Provjerite hoće li vam primanja biti veća i koliko

Trenutačno stanje

Prema trenutačnim zakonima koji obuhvaćaju porez na promet nekretnina plaća se po stopi od pet posto, a osobe koje stječu prvu nekretninu (rabljenu) radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja, mogu biti oslobođene plaćanja tog poreza. Također, kupci koji rješavaju vlastito stambeno pitanje kupnjom nekretnine oporezive PDV-om, ne mogu biti oslobođeni.

Ciljevi predloženih promjena

Jedan od glavnih ciljeva nove porezne reforme koja bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja 2017. je oživljavanje tržišta nekretnina odnosno jednostavniji postupak oporezivanja i smanjivanje poreznog tereta.

Predložene promjene

Novom poreznom reformom predlaže se sniženje stope poreza s pet na četiri posto, ukidanje oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina zbog izjednačavanja poreznog tretmana građana, bez obzira na vrstu nekretnine u prometu, ukupan prihod s ove osnove bit će prihod jedinica lokalne samouprave i pojednostavljenje procedure, odnosno utvrđivanje porezne obveze bez potrebe prijave od strane građana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr