banner

PREVEDEN I NA ENGLESKI JEZIK

‘KARDINAL I NJEGOVA SAVJEST’: Film o Alojziju Stepincu premijerno prikazan u zagrebačkom HNK

Film otkriva kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, govori o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana

Dokumentarni film “Stepinac: kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine, premijerno prikazan u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, priča je o životu Alojzija Stepinca, globalnom i univerzalnom značaju njegova djela.

Film je preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u inozemstvu, a cilj je autora da što više ljudi saznaju istinu o kardinalu Stepincu. Među ostalim, film otkriva kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, govori o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana.

AMERIČKA POVJESNIČARKA O KARDINALU STEPINCU: ‘Osuđivao je nacizam, fašizam, komunizam i nečovještvo ustaša’

Stepničevo djelovanje prikazano kroz razgovore s povjesničarima

Osim što ističe relevantnost njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, to je i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Stepinčev osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je kroz razgovore s povjesničarima – istraživačima, ali i osobna svjedočanstva preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

U projekt se uključilo Hrvatsko katoličko sveučilište, kojega je blaženi kardinal Stepinac zaštitnik i koje se od svoga osnutka bavilo njime putem predavanja, izbornih predmeta,  konferencija i znanstveno-stručnih skupova.

BOZANIĆ O STEPINCU: ‘Nije mogao šutjeti na zlodjela komunista, pa su ga proglasili zločincem i veleizdajnikom’

‘Prilika za učenje o Stepincu’

To je sveučilište sa Zagrebačkom nadbiskupijom 2016. organiziralo znanstveni skup na kojem su sudjelovali povjesničari iz Hrvatske i Srbije, a objavljen je i veliki zbornik radova “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća”, te s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost HKS knjigu Esther Gitman “Alojzije Stepinac – Pillar of human rights”.

Po riječima Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenima u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom će se ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim  godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio Zagrebačku crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu.

“A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje”, zaključio je Tanjić najavljujući film, snimljen u produkciji Interfilma.

KADA ĆE PAPA PROGLASITI STEPINCA SVETIM? ‘Važan proces vodi preko Srpske pravoslavne crkve, a u pozadini se krije širi kontekst’

Povratak na Net.hr