KAKO ĆE IZGLEDATI KOLINDIN NOVI POSAO? / Dnevnice od 900 dolara i brojna putovanja na koja će moći voditi i Jakova

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ako na putu Grabar-Kitarović provede barem pola godine, na račun dnevnica dobit će više od 160.000 dolara, što je više od milijun kuna godišnje

12.6.2020.
13:25
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Play logo

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi postati članica Međunarodnog olimpijskog odbora. Počasni član olimpijskog odbora, Antun Vrdoljak, kazao je da je Izvršni odbor predložio kandidate o kojima će se glasovati na predstojećoj skupštini 17. srpnja.

Osim Grabar-Kitarović, predloženi su još Maria de la Caridad Colon Ruenes, princeza Reema Bandar Al-Saud, Battushig Batbold, Sir Sebastian Coe. U to elitno društvo bivših sportaša i osvajača medalja ušetala je i bivša predsjednica. Kako se ona uopće našla na popisu? Odgovor na to pitanje za Jutarnji je ponudio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

"Ne radi se samo o ljubavi prema sportu ili izraženom navijačkom zanosu. Takvih je mnogo. Stvar je u činjenici da je ona radila u UN-u, da je bila članica Trilaterale i da su njezina biografija i veze u svijetu silno relevantni. Konačno, njezin govor u UN-u, kada je govorila o prepoznatljivosti sporta u svijetu, bio je pun pogodak. Tada se srela s Bachom i taj je susret po mnogočemu bio krucijalan (...) Postoji strateška agenda uključivanja i uvjetno manjih saveza, ali važnih na geostrateškoj sportskoj i političkoj liniji. Kao, konačno, i Bachovo zastupanje 'gender equality', čime je povećao broj žena u toj organizaciji, smatrajući to neobično važnim", kazao je Mateša Jutarnjem listu.

Image
ANTUN VRDOLJAK OTKRIVA POZADINU KANDIDATURE GRABAR KITAROVIĆ: /

'To je energija kojoj se ne možete oduprijeti'

Ako dobije posao, što sve čeka Grabar-Kitarović?

Riječ je o poslu koji nije honoraran niti profesionalan, ali MOO svakom članu najviše tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza te smještaja. Kako navodi Jutarnji list, tu su i dnevnice u iznosu od 900 američkih dolara ("obični članovi dobivaju 450 dolara) kao i 7000 dolara godišnje za pokrivanje administrativnih troškova. U prijevodu, piše Jutarnji list, ako na putu Grabar-Kitarović provede barem pola godine, na račun dnevnica dobit će više od 160.000 dolara, što je više od milijun kuna godišnje. U usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima to je uobičajeno.

Kao članica MOO-a, bivša predsjednica će moći putovati zajedno sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje. To je uobičajena praksa unutar ove organizacije. Kada jednom osoba postane član MOO-a onda mora do svoje smrti bio dio te strukture. Aktivni član može imati i 70 godina, a nakon toga, baš poput Vrdoljaka, osoba postaje počasni član MOO-a, naravno, uz daljnje aktivnosti. Iako na vrhu organizacije danas sjede veoma imućni ljudi pa se čini da mito i korupcija nisu mogući, osobito kao oni u Fifi, MOO se par puta našao pred potencijalnim skandalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pukla je vijest da su Olimpijske igre u Riju prije četiri godine, odnosno OI u Tokiju koje se zbog pandemije koronavirusa nije održao ove godine, ali će biti održan sljedeće, zapravo kupljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo